Alapääkirjoitus: Turvepäätösten jarruttaminen alkaa olla järjetöntä – Etujärjestöjen pitäisi keskittyä yrittäjien auttamiseen

Etujärjestöjen tehtäviin kuuluu jarruttaa ja vesittää päätöksiä, jotka ovat niiden edustamille ryhmille ikäviä. Turvealalla se alkaa olla tuulimyllyjä vastaan taistelemista. Suomi on sitoutunut ilmastotekoihin omassa hallitusohjelmassaan, Pariisin ilmastosopimuksessa ja EU:n Green Dealissa, ja turpeen käytöstä aiheutuu yhtä paljon päästöjä kuin henkilöautoliikenteestä.

Suomalaisten turveyrittäjien asema on epäreilu. Ilmastonmuutoksen seurauksista on varoitettu vuosikymmeniä, mutta turpeen käyttöä on tuettu politiikassa vielä 2010-luvulla. Moni yrittäjä on tehnyt kalliita investointeja turpeeseen, ei suunnitellut, miten työllistyä vihreämmin.

Etujärjestön rooli voi tarkoittaa myös oman väen auttamista silloin, kun tilanne alkaa olla toivoton. Hyvä uutinen on se, että Suomi voi saada tukirahaa EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta, esimerkiksi turpeesta luopumiseen.

Siksi etujärjestöillä on nyt syytä keskittyä olennaiseen, eli pohtia, miten hoitaa siirtymä yrittäjien kannalta vähiten vastenmielisellä tavalla, kun rahaa on tarjolla.