Kommentti: Presidentti Niinistö on myytti myös itselleen

Sauli Niinistö julkaisi runon ja teki sillä karikatyyrin tiedotusvälineistä. Kollega Atlantin takaa olisi sanonut suoraan: FAKE NEWS.

T:Teksti:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö täytti elokuussa kymmenjärjestelmämytologiassa kunnioitettavat 70 vuotta. Onnea!

Juhlinnan kunniaksi julkaistiin kaksi kirjaa. Julkisen sanan neuvoston entinen puheenjohtaja Risto Uimonen kertoi omassa kirjassaan, että ”tasavallan 12. presidentti oli syntynyt onnellisten tähtien alla” ja että ”Suomen hyvä herraonni on jatkunut Niinistön aikana”.

Tiedostamattomana myytit elävät meissä ja tiedostamattomina ne ottavat meistä vallan.

Niinistö-myytti näyttää pesiytyneen Uimosen psyykeen. Sama myytti elää myös kansalaisten enemmistössä.

Niinistö valittiin tammikuussa toiselle kaudelle heti ensimmäisellä kierroksella. Vanha velkapelkoinen kokoomuslainen lähti ehdolle puolueiden ulkopuolelta ja sai 62,6 prosenttia äänistä. Vaalit olivat poliittinen farssi. Niinistö sai käytännössä mandaatin nousta päivänpolitiikan yläpuolelle, olla Uimosen sanoin nimenomaan Suomen herra.

Sitä presidentti ei kuitenkaan ole. Presidentillä on perustuslaissa määritellyt tehtävät osana poliittista päätöksentekojärjestelmää. Urho Kekkosen herra-ajoista poiketen sisäpolitiikka ei kuulu Niinistö-herralle lainkaan.

Niinistöllä näyttää olevan kuitenkin asiassa vaikeuksia. Aamulehden toimittajat Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi paljastivat toisessa elokuussa julkaistussa Niinistö-kirjassa, että Niinistö piti salaisen kokouksen työmarkkinavaikuttajien kanssa joulukuussa 2015. Kokouksessa puhuttiin kilpailukykysopimuksen tekemisestä.

Niinistö vastasi kokouksen paljastumiseen kirjoittamalla blogin kaksi päivää myöhemmin. Hänen mukaansa kokouksessa ei ollut salaamista. Jostain syystä kokouksen järjestäminen tuli julkisuuteen kuitenkin vasta 2,5 vuotta myöhemmin. Ehkä kokouksesta unohdettiin kertoa.

Tämän lisäksi Mörttinen ja Nurmi kertoivat useisiin lähteisiin perustuen, että Niinistö työnsi arvovallallaan energiayhtiö Fortumia mukaan Pyhäjoen jo surullisenkuuluisaan ydinvoimalahankkeeseen. Fortumiin ja Pyhäjokeen liittyy myös Venäjä, joten tässä asiassa Niinistö oli osin omalla alueellaan eli ulkopolitiikassa. Venäjän kanssa energia-asiat ovat olleet aina yhtä suhmurointia. Sen hinnan maksamme, kun olemme riippuvaisia öljystä ja kaasusta.

Juristin koulutuksen saanut Niinistö vastasi blogissaan, ettei ”ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen”. Kirjassa ei kuitenkaan puhuta vaatimisesta eikä painostamisesta, joten Niinistö vastasi väitteeseen, jota ei varsinaisesti ole edes tehty.

Blogi julkaistiin 15. elokuuta. 16. elokuuta Niinistö julkaisi Facebook-sivullaan Lauri Pohjanpään vuonna 1933 ilmestyneen runon nimeltä Kalajuttu.

Runossa poika onkii pikkiriikkisen kiisken. Kuulopuheissa kiiski muuttuu lopulta suuren suureksi loheksi.

Näin Niinistö teki karikatyyrin tiedotusvälineistä. Kollega Atlantin takaa olisi sanonut suoraan: FAKE NEWS.

Suomen herroista myyttisin piti myös runoista. 75-vuotias Kekkonen lausui vappuna 1976 Lauri Viitaa:

Mikä nimi? — Piru ties,
pankaa ristiin : Lakimies.