Silmät auki

T:Teksti:

Kysymys oli hämmentävä. Voiko positiivinen puhe vahingoittaa? Ei tietenkään voi. Tai niin minulle on tolkutettu Demi-lehtiajoista lähtien.

Lehden itsetunnonkohotusjutut ja nuorisoohjaajien viisaudet kertoivat samaa viestiä, jonka voi ilmaista monin eri sanoin. Esimerkiksi näillä Disney-elokuvien onelinereilla:

All it takes is faith and trust (Peter Pan). If you keep on believing, the dream that you wish will come true (Tuhkimo). Hakuna matata (Leijonakuningas). (Lisää Disney-viisauksia voit lukea myös tästä ja tästä maaliskuun lehden jutusta.)

Koska koko ikäpolvemme oli katsonut nämä animaatioelokuvat, viestin kiteyttäminen oli helppoa, kun koulussa piti kirjoittaa yhteiset pelisäännöt värikkäille kartongeille. Muistan edelleen niistä yhden. Kartonki oli keltainen ja siinä luki näin: ”Positiivinen asenne on iloinen asia.”

Nyt vanhempana kuulen saman viestin Jyrki Kataisen puheissa.

Siksi oli silmiä avaavaa saada sähköpostiin Harward Business Review’n uutiskirje, jonka otsikko kysyi: voiko positiivinen puhe vahingoittaa taloutta? Otsikon alla kerrottiin, että kyllä voi.

Hampurin yliopistossa tehtiin helmikuussa tutkimus, jossa analysoitiin Yhdysvaltain presidenttien virkaanastujaispuheet 1930-luvulta tähän päivään. Ne analysoitiin siitä näkökulmasta, miten positiivisia sanankäänteitä presidentit niissä käyttivät. Tutkijat totesivat: mitä aurinkoisemmat puheet, sitä heikompi talouskasvu parin seuraavan vuoden aikana. He arvelivat, että positiivisuus ja turha usko tulevaisuuteen estävät ihmisiä varautumasta huonoihin aikoihin. Ne lamauttavat sisukkuuden.

Tutkijat viittasivat myös toiseen vertailuun, jossa tarkasteltiin yliopisto-opiskelijoita. Tarkemmin ottaen sitä, miten heidän odotuksensa ja asenteensa vaikuttavat menestymiseen työelämässä. Tulos oli tämä: Tutkittujen positiivisilla odotuksilla ei ollut yhteyttä menestykseen – päinvastoin. Mitä toiveikkaampia opiskelijat olivat, sitä vähemmän he päätyivät lähettämään työhakemuksia. Mitä vähemmän työtarjouksia, sitä huonompaa palkkaa he saivat kaksi vuotta valmistumisen jälkeen.

Tällaiset tutkimustulokset hämmentävät, koska positiivisesta asenteesta on rakennettu eräänlainen 2000-luvun kansalaistaito. Politiikassa se näkyy kivapuheena – termi, jonka toimittaja Oskari Onninen artikkelissaan lanseeraa.

Sen takia on virkistävää puhua sellaisten ihmisten kanssa kuin taiteilija Antti Majava. Hänen mielestään positiivinen asenne ei ole niin iloinen asia kuin meille lapsena kerrottiin. Sillä Majavakin on lukenut tieteellisiä tutkimuksia. Esimerkiksi Nature-lehdessä julkaistun, jonka mukaan maapallon ekosysteemi voi romahtaa muutamassa kymmenessä vuodessa. Majava sanoo: Tilanne on synkkä, mutta ei koskaan niin synkkä, että siltä kannattaisi ummistaa silmät.

Se vaara on positiivisuudessa. Se voi saada meidät ummistamaan silmämme.

Teksti: Vappu Kaarenojan