Anteeksi kuinka, Arno Kotro?

T:Teksti:

Kirjailija-opettaja Arno Kotro puolustaa HS-raadissa 4.5. yliopistojen pääsykokeita. ”- – pääsykokeista uopuminen vinouttaisi entisestään korkeakouluopiskelijoiden sukupuolijakaumaa, jonka soisi olevan suunnilleen fifty-fifty.”, Kotro toteaa. Näin ei tosin saisi sanoa: ”Tällaiset argumentit tosin olisi parempi jättää esittämättä, koska vallitsevassa asenneilmastossa niistä saa silmilleen infantiilia raivoa.”

Arno Kotro, mistä tämä raivo on peräisin?
”Jos puhuu tasa-arvosta sekä että -kysymyksenä, siis että yhteiskunnassa on myös elämänalueita, joilla miehet ovat kehnommassa asemassa, saa sen ääneen sanominen aikaan lapsellisia reaktioita.”

Mistä se raivo konkreettisesti tulee?
”Olen puhunut siitä, että syrjäytyneiden joukossa on miesenemmistö, ja että koulujärjestelmää pitäisi kehittää siihen suuntaan, että myös miespudokkaista pidetään huolta. En nyt halua nimiä mainita, mutta monet näkyvät yhteiskunnalliset keskustelijat ovat leimanneet kannanotot sovinistisiksi ja konservatiivisiksi, vaikka olisi hyvin edistyksellistä, että feminismi ulotettaisiin myös miehiä koskevaksi.”

Miksi korkeakouluopiskelijoiden sukupuolijakauman pitäisi olla 50-50?
”Niin yksilöiden kuin yhteiskunnan kannalta olisi hyvä asia, jos naiset ja miehet olisivat yhtä paljon edustettuina. Silloin molempien sukupuolten lahjakkuuspotentiaali tulee
hyvin käyttöön.”

Pitäisikö lähteä kiintiöiden tielle?
”Ne ovat viimeinen keino ja niihin liittyy paljon ongelmia, en lähtisi käyttämään niitä. Pitäisi pohtia koulukulttuuria, opetuksen rakenteita ja menetelmiä, jotta ei syntyisi rakenteellisia vinoumia. Kouluissa pitäisi palkita ja huomioida eri tavalla lahjakkaita ihmisiä, nyt palkitaan tietyn tyyppistä lahjakkuutta. Pitää myös muistaa sukupuolisakset: perustutkinto-opiskelijoista suurin osa on naisia, kun professoreista suurin osa on miehiä. Saksista pitäisi päästä molemmissa päissä eroon.”

Sanat: Hannu Hallamaa