Arkihuolesi kaikki huuhtele

T:Teksti:

Johannes, 24, on juuri tullut töistä. Kotkalaista ruokakaupan myyjää turhauttaa. Hän haluaisi mieluummin opiskella kuin höylätä Plussa-kortteja.

Kuva Johanneksesta on osa kuvataiteilija Päivi Koskisen Monday-valokuvasarjaa, jossa hän on ikuistanut töistä palanneita ihmisiä heidän omissa suihkuissaan. Koskisen kuvattavia yhdistää turhautuminen arjen rutiineihin ja työelämän koventuneisiin vaatimuksiin.

Idean kuvasarjaan Koskinen sai katseltuaan barcelonalaista kämppistään. Pankkinainen oli töistä tullessaan niin ahdistunut, että tarvitsi rentouttavan suihkun ennenkuin halusi puhua kämppäkaverilleen. ”Huomasin, että hänen kaltaisiaan työnsä kanssa umpikujassa olevia ihmisiä on ympärilläni tosi paljon.”

Jos Koskinen kuvasi ihmisiä yksityisessä paikassa julkisessa asussa, yhtä hämmentävä sekoitus avointa ja intiimiä on teosten esilläolopaikka: kaupungintalon kaikille avoimet yleisövessat Kauppatorin reunalla.

 

Flush! -näyttely jatkaa vessataiteen kunniakasta perinnettä, jossa arki, taide ja yksityiset unelmat limittyvät toisiinsa. Osa Petri Ala-Maunuksen WC Paradise -teosta on pisuaarin yllä. Kaakelin kokoisiksi palasiksi pilkottu maalaus vie virtsaajan hetkeksi arkisesta tilasta unelmien myyttiseen paratiisiin. Naiset voivat tempautua haaveiden maailmaan vetäessään housuja ylös, koska pala Ala-Maunuksen teosta löytyy naisten vessan takaseinältä.

Niin tosiaan, Flush! -kokemus ei ole kuuliaisille miehille ja naisille sama. Näyttelyn kuraattori Anna-Kaisa Rastenberger yllättyi, kun kaupunki ei antanut lupaa muuttaa naisten- ja miestenvessoja näyttelyn ajaksi molemmille sukupuolille avoimiksi.

Nyt näyttelyn toiseen puoliskoon voi Rastenbergerin mukaan tutustua opastetulla kierroksella. Ylkkäri taas kehottaa rikkomaan taiteen nimissä järjestyssääntöjä.

Sukupuolijärjestelmää järisyttää myös Heidi Lunabban Drawing in Snow -video, jossa naiselta näyttävä balettitanssija kaivaa hameensa alta letkun ja pissaa lumihankeen kuvioita. Astelijan sukupuoli ja teon tarkoitus jäävät epäselviksi.

 

Tabuiksi miellettyjä eritteitä ja ääniä arkistaa myös taiteilija Petri Saarikon Pierudisco. Se on tosin Lunabban pohdiskelevan videon rinnalla kuin manifesti.

Kaupungintalon tilavat ja näyttävät vessat suunnitteli 1960-luvulla arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Sekä miesten että naisten vessoihin käydään läpi aulamaisen huoneen, josta löytyy lavuaareilla ja peileillä varustettu erillinen kaunistautumistila. Naisten puolella pauhaa pieruista sämplätty biitti.

Taiteilija Saarikko järjesti ystävilleen pierubrunssin, jonka aikana vieraat saattoivat käydä vessassa äänittämässä tervehdyksensä seinään teipatulla iPhonella. Teoksellaan hän haluaa juhlistaa ”kaikenikäisiä ja kaikkia sukupuolia yhdistävää häpeää”. Teoksessa brutaalia ovat vain äänet, sillä paukkubileissä tuoksuu Saarikon lempituoksulle, L’ Occitanen Verbenalle.

Miesten puolella vastaavassa tilassa pyörii Saarikon ja Sasha HuberinRemedies-videoteos, joka pohjautuu ihmisiltä Botkyrkassa Ruotsissa kerättyihin itsehoito-ohjeisiin. Parivaljakko valitsi 60 parannuskeinon joukosta 20, joita he esittelevät videolla. Syylästä yritetään päästä eroon muun muassa kielen pinnalla olevan mähmän avulla. Finniä voidellaan hunajalla.

 

Sanat Maria Ruuska, kuva Päivi Koskinen

Flush! Taidetta Helsingin kaupungintalon käymälätiloissa 30. syyskuuta asti. Ma-pe 9-19, la-su 10-16. Vapaa pääsy.