Muotoilu on paskaa

T:Teksti:

Kaikki mikä ei tapa, vahvistaa kirjahyllyn rakennetta. Funktionaalisuus, siis se, että form follows vitun function, on kirjoitettu niin syvälle huonekalumuotoilijoidemme aivoon, että he eivät näe maailmassa kuin selkärankoja. Muotoilijalla nousee kikki pystyyn, kun kolmijalkaisen jakkaran kiinnitysrakenne on ratkaistu uudella tavalla.

Muotoilijaraukka selaa italialaisia katalogeja ja pyyhkii kyyneleitä mustaan nenäliinaansa. Jotain pitäisi piirtää, mutta kun kaikki tuolit on tehty kolmeensataan kertaan neljäkymmentä vuotta sitten.

Hänen ainoa vaihtoehtonsa on tarttua näennäiseen ekologisuuteen: tehdä Pirkka-tomaattimurskatölkeistä Lidlin tomaattimurskatölkin näköisiä valaisimia. Design-roskaa tehdessään muotoilija yrittää unohtaa, että ekologisin tuote on sellainen, jonka sipoolainenkin haluaa säilyttää koko loppuelämänsä.

Ei ihme, että liike, jossa luvataan olla suunnittelematta yhtään tuolia tänä vuonna, saa koko ajan lisää jäseniä. Oikeasti ihmisten pitäisi luvata olla suunnittelematta mitään koskaan ikinä. Tulevaisuus näyttää jo nyt startrekmaisen pelottavalta, kun Hollannissa tulostetaan kolmiulotteisia esineitä printterillä. Tavalliset ihmiset pääsevät pian tekemään niitä Avotakka-unelmiaan. He lataavat Pirate Baystä 3D-mallinnoksen Suomi-Soffan nahkanojatuolista ja antavat printterin laulaa.

Ei tavallisia ihmisiä voi käännyttää design-uskoonkaan, sillä muotoilupääkaupunkivuoden perusajatus saa muutenkin aikaan itsemurhia. Ei ehkä kannattaisi muistuttaa töihin menevää helsinkiläistä, että design on kaikessa ympärillämme, että joku tämänkin pirinistiltä haisevan raitiovaunupenkinkin on suunnitellut, että pian ratikka saapuu sille Suomen kovimman muotoilijan suunnittelemalle pysäkille, joka näyttää Tohtori Caligarin kabinetilta.

Kyllä se väsynyt matkustaja tajuaa jo valmiiksi, että teolliset muotoilijat pilasivat tämän maan. Mikä muu ammattiryhmä olisi niin lahjakkaasti pystynyt sössimään matkapuhelinfirman 40 prosentin markkinaosuuden?

Onkin outoa, että graafiset suunnittelijat inisevät joskus, että miksei heitä päästetä designin karsinaan. Ajatelkaa, jos tämä meidän maailma olisi graafisten suunnittelijoiden luoma. Kaksi viimeistä vuotta oltaisiin asuttu pallon muotoisissa asunnoissa, mutta nyt viimein päästäisiin takaisin neliöihin.

Ravistakaa irtovitsi mielestänne ja katsokaa. Siellä se Vuoden nuori muotoilija jo skissaa jotain orgaanista, joka mullistaa meidän tähän mennessä merkityksettömän elämämme. Onko se aaltomainen lasikoriste? Onko se hehkulamppumainen lasiköntti? Onko se muovinen ponituoli?

Ei, se on paskaa.

twitter.com/teropaskapaa