Romaanihenkilöt kaupan

T:Teksti:

”Kirjailijalla ei ole muuta kuin tekijänoikeudet. Jos ne viedään, mitä jää?”

Kirjailija Essi Tammimaa, 30, kirjoittaa nuorten fantasiakirjasarjaa, johon liittyvän novellin Miss Mix-lehti tilasi taannoin häneltä. Idea oli kirjailijasta hyvä, kunnes hän sai käsiinsä avustajasopimuksen.

Ehdot olivat karut. Kustannusosakeyhtiö Aller halusi kaikki oikeudet tekstiin. Teoriassa se tarkoittaa myös hahmoja ja maailmaa, jonka Tammimaa oli luonut. Nyt hän pelkää, että sopimus vaarantaa kirjasarjan.

Mediatalo voisi sopimuksen nojalla käyttää kirjailijan tekstiä ja hahmoja myös esimerkiksi mainoksissa ja oheistuotteissa. Lisäksi Aller saisi myydä tekstin vapaasti eteenpäin. Kirjailija ei saisi saaduista tuotoista senttiäkään.

 

Tammimaa ehdotti Allerille sopimusta, jolla hän olisi myynyt vain novellin ensijulkaisuoikeuden. Tähän ei suostuttu. Miss Mixin päätoimittaja Antti Aro sanoo, että yksittäiset toimitukset eivät voi ohittaa sopimusta korvaamalla sitä toisella.

Tammimaan mielestä kirjailijat joutuvat kohtuuttomaan asemaan suurten mediatalojen edessä. Viime aikoina avustajasopimuksia vastaan ovat kapinoineet myös toimittajat ja valokuvaajat.

”Köyhänä kirjailijana on vaikea pistää vastaan. Jos ei suostu saneltuihin ehtoihin, ei ole enää töitä. Moni on järkyttynyt, mutta ei tiedä, mitä muuta voisi tehdä kuin allekirjoittaa. Vaatii paljon, että pistää koko elantonsa tulilinjalle.”

Aro sanoo ymmärtävänsä Tammimaan huolen, mutta toteaa, ettei Allerilla ole kiinnostusta käyttää tekstejä muissa tarkoituksissa. Hänen mukaansa kenellekään ei ole koitunut sopimuksesta haittaa.

”Ehdotimme, että Tammimaa editoisi hahmojaan sellaisiksi, joita ei itse aio käyttää jatkossa. Tällöin hänen ei tarvitsisi pelätä, että ne ”varastetaan” – vaikka emme tekisi niin missään nimessä muutenkaan.”

Tammimaan mielestä editointi olisi ollut mahdotonta muuttamatta koko tekstiä toiseksi. Hän uskoo Miss Mixin toimituksen vilpittömyyteen, mutta pitää sopimusta uhkana.

”Jos sopimukseen kirjataan jotain, on lähdettävä siitä, että se voi tapahtua. Tiedän tapauksen, jossa kirjailija ei saanut julkaista tekstejään tämän kaltaisen sopimuksen vuoksi.”

Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, Aller voi maksaa Tammimaalle kor-vauksen tehdystä työstä, vaikka novelli jäisi julkaisematta.  Sen ei luulisi olevan paras ratkaisu kenenkään kannalta.

”Yritän tämän tapauksen valossa selvittää, voiko sopimusta muuttaa kaunokirjallisten tekstien kohdalla”, Aro lupaa.

Elina Loisa