Oikeistosovinisti tyrmää palkkaeroitkun

T:Teksti:

”Saanhan olla kuvassa ilman paitaa?” Pekka Vahvanen, 28, kysyy puoli minuuttia sen jälkeen, kun hän on putkahtanut Kiasman pyöröovesta sisään.

”Kun en voi pullistella lihaksiani, pullistelen mielelläni verisuoniani”, hän toteaa hetken kuluttua limsalaatikon päällä ja käärii hihaansa kuin Sauli Niinistö vaalimainoksessa.

Konservatiivi on Vahvanenkin. Vähäeleinen showmies, joka hämmentää puheillaan, mutta vaivautuu, kun kuvaaja käskee heristämään nyrkkiä.

 

Vahvanen on julkkis Jyväskylän yliopistolla. Kuusi vuotta sitten hän alkoi järjestää siellä väittelyiltoja, jotta saisi tytöiltä huomiota. Nuori mies oli pettynyt siihen, että historian opiskelu oli ”yhtä kirjekurssia”, eikä kukaan  väittänyt luennoitsijalle vastaan.

Kavereiden kanssa tuopin ääressä Vahvanen haluaa aina ”puolustaa sitä heikompaa kantaa” ja onkin leimautunut punavihreässä kaveripiirissä oikeistosovinistiksi.

Matti Apusen kanssa keskustellessani tunnen taas itseni vasemmistolaiseksi.”

Kahden viikon kuluttua Suomen ”ainoan republikaanin” ajatuksiin perehtyminen onnistuu Virgin Oilissa Helsingissä. Apunen väittelee silloin vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulaa vastaan siitä, onko downshiftaamisessa järkeä.

Tammikuussa Jani Toivola ja Jussi Halla-aho mittelivät ensimmäisessä Helsingissä järjestetyssä väittelyillassa siitä, kannattaako sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyä. Jono ulottui Kolmen sepän patsaalle puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.

Vahvanen vetää väittelyitä ja heittää bensaa liekkeihin, jos vieraat uhkaavat hyytyä. Sofistikoituneiden kysymysten väliin hän pyrkii tuikkaamaan myös epäsovinnaisia avauksia.

”Yritän ympätä väittelyihin aina jotain runkkaamisesta. Se ja siitä puhuminen on mun juttu. Tässähän on looginen jatkumo läpikäymiimme naisasioihin.”

Ei kannata kuitenkaan ymmärtää väärin. Vahvanen ei ole pettynyt osaansa.

”Vedä käteen, sanotaan usein ihmiselle, jota vihataan. Runkkaaminenhan on kivaa. Se pitäisi sanoa ihmisille, joista pitää.”

Vahvanen on tehnyt runkkaamisella rahaa ja lapsia. Viime viikolla hän soitti hedelmöityshoitoklinikalle ja sai tietää, että hänen luovuttamiaan siittiöitä oli käytetty. Tehtävä Maan päällä tuntui täytetyltä.

Seuraavassa väittelyillassa toimittaja Anne Moilanen ja laulaja Yona ottelevat siitä, helpottavatko perinteiset sukupuoliroolit elämää. Vahvasen vastaus kysymykseen on, että helpottavat. Hän ei ole niitä miehiä, jotka luikkivat kangaskassi viuhuen naistutkimuksen johdantokurssille oppiakseen ymmärtämään tyttöystäviään. Hänestä feminismi on mennyt Suomessa liian pitkälle. Vahvanen ei käsitä naisten palkkaero- ja pomoitkua, kun monesti naisilla on huomattavasti paremmin asiat kuin miehillä.

”On täysin ymmärrettävää, että miehiä on esimerkiksi enemmän johtavissa tehtävissä. Naiset eivät halua niihin, koska se tietää lisää töitä ja stressiä.”

 

Vahvanen alkaa vilkuilla puhelintaan. Aivan juuri hänen pitää lähteä HIFK-SaiPa-peliin Helsingin jäähalliin.

”Kaukalon laidalla voi olla huutava juntti-idiootti, eikä tarvitse reflektoida mitään. Voi taantua. Joskus hävettää jälkikäteen, mutta yleensä ei.”

Koko haastattelun ajan mietin, trollaako tämä Diplomatic History -lukijaksi tunnustautuva jatko-opiskeluhaaveilija sovinistisine puheineen.

”Sehän se mun ongelma just onkin. Ihmiset ovat just noin, että voitko sä oikeasti ajatella tuolla tavalla.”

 

Kuka

Pekka Vahvanen, 28, on Suurten väittelyiltojen isä. Hän on Savitaipaleelta kotoisin oleva filosofian maisteri, joka työskentelee toimittajana eri medioille ja käy mielellään SaiPan peleissä.

Himottaa Vaasankadun stripparit.

Kaduttaa En käynyt Jokerit-SaiPa-pelissä toissa viikonloppuna.

Kyrpii Tiedossa ei ole vapaata viikonloppua.

 

Suuri väittelyilta Virgin Oilissa perjantaina 30. maaliskuuta klo 19. Liput 5 euroa.

 

Sanat Maria Ruuska, kuva Pietari Hatanpää