Manga vetää japaniin opiskelijoita

T:Teksti:

Japani haluaa lisää ulkomaisia opiskelijoita korkeakouluihinsa. Yhtenä houkuttimena on käytetty manga- ja anime-opintoja, joita on tarjolla jo yli tusinassa yliopistossa. Osa opinnoista on mangaan, animaatioon ja videopeleihin liittyviä yksittäisiä kursseja ja kurssikokoelmia, mutta joissakin yliopistoissa mangaa ja animea on mahdollista suorittaa tutkinnoksi asti.

Mangaopintoihin kuuluu piirustus- ja väritystuntien lisäksi muun muassa elokuvaohjausta, näytelmäkirjoittamista sekä tekijänoikeuslakien pänttäämistä. Monet opiskelijat jäävät valmistuttuaan Japaniin töihin, sillä maassa hankittua työkokemusta arvostetaan suuresti animaatio-, peli- ja suunnittelualalla.

 

Mangaporkkana näyttää tepsivän: ulkomaisten opiskelijoiden määrä lisääntyy Japanissa tasaisesti. Tokiossa sijaitsevan, animaatioon ja videopeleihin erikoistuneen Digital Hollywood Universityn opiskelijoista joka viides tulee jo Japanin ulkopuolelta, kun viisi vuotta sitten ulkomaalaisia oli vain yksi sadasta.

”Lähitulevaisuudessa haluan nähdä [luvun] kasvavan viiteenkymmeneen prosenttiin”, rehtori Tomoyuki Sugiyama sanoi The New York Timesille.

Opiskelijaryntäyksen tiellä on kuitenkin kielimuuri, sillä yliopistojen opetuskielenä pysyy japani. Tällä hetkellä suurin osa ulkomaisista opiskelijoista tulee Kiinasta, Malesiasta ja muista Aasian maista.

”Jos meillä olisi englanninkielinen jatko-opintotason ohjelma, me hukkuisimme länsimaisiin opiskelijoihin välittömästi”, Sugiyama uskoo.

Oona Juutinen