Coca Cola -boikotti ei saanut tulta alleen Iso-Britanniassa

T:Teksti:

Raha ratkaisi Leedsin ylioppilaskunnan äänestyksessä.

Iso-Britanniassa ylioppilaskunnat saavat suurimman osan tuloistaan kahviloissaan ja yökerhoissaan myytävistä tuotteista. Tämä aiheuttaa taloudellista riippuvuutta, jonka seuraukset Leedsin yliopiston opiskelija Charlotte Bal sai kokea karvaasti aiemmin tänä vuonna.

Ball ehdotti ylioppilaskunnalle, että se lakkaisi ostamasta Coca Colan tuotteita liikkeissään myytäväksi. Ball oli tullut tietoiseksi suuryhtiön kritiikkiä herättäneistä toimista aihetta tutkittuaan.

”Mielestäni ei ole oikein, että me rahoitamme ja tuemme ihmisten kärsimystä.”

Coca Colan tuotteet ovat boikottilistalla useissa yliopistoissa sekä Iso-Britanniassa että kautta maailman. Jo vuonna 2006 The U.K. Students Against Coca-Cola -niminen ryhmä vetosi Iso-Britannian ylioppilaskuntia aloittamaan maanlaajuisen Coca Colan tuotteiden boikotoinnin. Boikottien syynä ovat lukuisat rikkomukset ihmisoikeuksia ja ympäristöä vastaan, joista yhtiötä on vuosien aikana syytetty.

Leedsin ylioppilaskunta ei kuitenkaan innostunut boikotti-ideasta. Muutamat sen jäsenistä jopa aloittivat raivokkaan vastakampanjan Ballin ehdotukselle. Lopulta asiasta järjestettiin äänestys, jonka boikottiehdotus hävisi.

Rachel Wenstone, ylioppilaskunnan viestintävastaava, kertoi The National Studentin artikkelissa, että ylioppilaskunnan jäsenyyspalvelut rahoitetaan sen ravitsemusliikkeistä saatavilla myyntituloilla. Coca Colan tuotteiden boikotoimisen pelättiinkin siis tarkoittavan suurta lovea ylioppilaskunnan rahapussiin. Joidenkin arvioiden mukaan boikotti olisi voinut aiheuttaa jopa 300 000 punnan eli noin 340 000 euron menetykset vuosittain.

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Kassandra May