UniCafe-lounas kallistuu

T:Teksti:

Unicafe-lounas maksaa maaliskuusta lähtien 2,70 euroa eli 27 senttiä enemmän kuin tammi-helmikuussa. Se nostaa UniCafessa päivittäin ruokailevan opiskelijan ruokakuluja kuusi euroa kuussa.

Hinnannousu johtuu siitä, että valtioneuvosto päätti nostaa Kelan tukeman aterian enimmäishintaa eli sitä hintaa, jonka ravintola saa korkeintaan pyytää ateriasta.

Päätöstä perustellaan kasvaneilla valmistuskustannuksilla, jotka ovat UniCafen ravintolatoimen päällikkö Vesa Sysiojan mukaan kymmenen prosenttia suuremmat kuin edellisen korotuksen aikaan vuonna 2008. UniCafessa olisi toivottu, että enimmäishintaa olisi nostettu suhteessa saman verran eli 0,36 senttiä. Nyt on tyydyttävä vähempään.

”Koska rahatilanne on ollut niukka, moni asia lautasella on jäänyt tekemättä. Kokeilimme toissa vuonna tarjota höyrytettyjä kasviksia lisäkkeenä joka päivä. Kustannukset kasvoivat hirveästi. Nykyään niitä tarjotaan vain kerran viikossa”, Sysioja sanoo.

 

”Pahin vaihtoehto ei toteutunut”

Opiskelija-aterian enimmäishintaa on korotettu neljästi 2000-luvulla, ja samaan aikaan on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta nostettu Kelan ateriatukea. Tuki nousi vuoden alusta seitsemän senttiä, jolloin lounaan hinta aleni saman verran.

Opintotukiasioista vastaavan kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen mukaan uusia korotuksia enimmäishintaan ei ole näkyvissä ennen opintorahan sitomista indeksiin vuonna 2014. Indeksiin sitomisella tarkoitetaan sitä, että opintotuki nousee samassa tahdissa kuin elinkustannukset.

”On lähdetty siitä, että joka neljäs vuosi aterian enimmäishintaa korotetaan, muuten ruuan laatu laskee”, Arhinmäki sanoo.

SYLin puheenjohtaja Jarno Lappalaiselle neuvottelujen lopputulos oli hienoinen pettymys, koska opiskelija maksaa lounaasta pian enemmän. Silti tärkein tavoite saavutettiin.

”Saimme lupauksen, ettei aterian hintaa kasvateta, kunnes opintoraha on sidottu indeksiin. Tällaisen päätöksen kanssa me voimme elää, koska tässä ei toteutunut suinkaan pahin vaihtoehto. Alustavasti näytti siltä, että koko kustannusten nousu olisi kaadettu opiskelijoiden niskaan.”

 

Suolaa entistä vähemmän

Viime marraskuussa päivitettiin opiskelijaruuan ravintosuositus. Siinä on huomioitu nyt entistäkin tarkemmin kasvissyöjät ja heidän proteiininsaantinsa. Selvitystyöryhmään kuuluneen UniCafen tuotekehityspäällikkö Riitta Keräsen mukaan nykyiset reseptit vastaavat pitkälti suositusta. Esimerkiksi vanha tuttu soijabolognese lisukkeella, salaatilla, ruisleivällä ja juomalla on kriteerien mukainen.

Toinen merkittävä muutos on se, että opiskelija-ruoka saa sisältää entistä vähemmän suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Keränen myöntää uudet säädökset haastaviksi, mutta ratkaisu löytyy voimakkaammasta maustamisesta.

”Olemme saaneet palautetta, että ruuista on unohdettu suolat. Mutta kun vähäsuolaisiin ruokiin totutaan, maut lähtevät käyntiin aivan toisella tavalla.”

Kelan verkkosivuilta löytyvä suositus on tarkoitettu myös opiskelijoiden luettavaksi. Se sisältää käytännöllisiä ohjeita muun muassa alkoholinkäyttöön. Naisille suositeltu enimmäismäärä on yksi ja miehille kaksi alkoholiannosta päivässä. Olikin jo aika saada varmistus siitä, että pieni päivittäinen kaljoittelu luennon jälkeen on vielä kohtuuden rajoissa.

 

Antti Berg