Kuuden tähden hotelli

T:Teksti:

Suomi passaa päämiehiä salaperäisessä Valtion vierastalossa. Jopa huonekalujen muotoa muutellaan presidenttien toiveiden mukaan.

Valtion vierastalon varastossa lojuu pölyinen pyöreä pöytä, joka näyttää aivan liian korkealta normaalikokoiselle ihmiselle. Bill Clintonin polvileikkauksesta oli kulunut vain viisi päivää, kun hän saapui maaliskuussa 1997 Suomeen keskustelemaan Venäjän presidentti Boris Jeltsinin kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta.

Clintonin avustaja kävi muutamaa tuntia ennen neuvottelujen alkua mittaamassa pöytiä, sillä pyörätuolissa istuvan presidentin tukijoukot pelkäsivät, ettei hänen suorana sojottava kipsijalkansa mahdu yhdenkään pöydän alle. Ja liian mataliahan ne olivatkin. Vierastalon huoltomiehet rakensivat tunnissa kolmesta pikkupöydästä ja isosta rakennuslevystä megapöydän toipilaalle.

Kalastajatorpan takana Munkkiniemessä sijaitseva Valtion vierastalo on tarkoitettu tasavallan presidentin korkea-arvoisille vieraille, vaikkapa YK:n pääsihteerille tai Ranskan presidentille. Viimeksi siellä yöpyi Itävallan presidentti Heinz Fischer syyskuussa.

Arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelema valtiojohtajien majapaikka valmistui vuonna 1984. Aikaisemmin vieraat olivat majoittuneet Königstedtin kartanoon Vantaanjoen rannalle tai hotelli Kalastajatorpan sviittiin. Königstedt alkoi tuntua ahtaalta, ja ulkoministeriön väen mielestä se sijaitsi liian kaukana keskustasta. Hotellisviitin sijaan vieraille haluttiin tarjota tasokkaampaa ja yksityisempää yöpaikkaa.

Valkotiilisessä funkkisrakennuksessa on yli kaksituhatta neliötä. Talossa tuntuu kuin olisi keskellä Artekin kuvastoa. Paitsi että suurin osa huonekaluista ei ole koskaan ollut kaupan, koska sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi suunnitteli ne varta vasten vierastaloon.

Jos kipsikoipi-Clinton ryhtyi hankalaksi neuvottelupöydässä, Jeltsinillä oli kovia vaatimuksia makuuhuoneessa. Hänen toiveestaan pääsviitin sänky vaihdettiin 210-senttisestä 230-senttiseen. Siinä miltei kaksimetrinen presidentti saattoi kölliä vaikka X-asennossa. Pääsviitissä on yli sata asuinneliötä. On olo- ja ruokailuhuonetta ja lähes kymmenen metriä pitkä kylpyhuone, jonka seinät ja lattiat ovat marmoria. Kalusteet on tammipaneloitu.

Olohuoneen lukunurkkaus saa designfriikin hengen salpautumaan: Kukkapuron beigessä Karuselli-nojatuolissa lueskellaan Aallon ja Nurmesniemen lamppujen valossa. Viskilasin voi laskea Aallon tarjoiluvaunun päälle.

Vierastalossa on myös kymmenen pienempää makuuhuonetta. Jos koko valtuuskunta ei mahdu taloon, osa porukasta nukkuu hotelli Kalastajatorpan puolella.

Sitä mitä vierastalossa ei ole, se järjestetään. Suomen piikki on kuitenkin rajallinen. Ensinnäkin valtiovierailulle ei kannata kiikuttaa kauhean montaa lakeijaa ja neuvonantajaa, koska Suomi tarjoaa presidentille viidentoista hengen ja ulkoministerille viiden hengen seurueen ylöspidon.

Toisekseen käsittämättömiä toivomuksia pyritään toteuttamaan, mutta ei maksamaan. Eräs presidentti halusi vierastaloon punttisalin 1980-luvulla. Hän sai haluamansa, kun Tunturi toimitti laitteet, mutta lasku niistä meni vieraan omaan suurlähetystöön.

Poliisi huolehtii vieraiden turvallisuudesta Kalastajatorpan alueella. Lisäksi vierailla on mukanaan omia turvamiehiä, jotka nukkuvat omissa makuuhuoneissaan. Paitsi ne kovaonniset, jotka joutuvat nukkumaan matolla pomonsa oven takana.

Tällä hetkellä talossa on hiljaista. Vierastalon isännän Juhani Jokelan mukaan yöpymisiä on tänä vuonna ollut vain noin kymmenen. Loppuvuodeksi ei ole yhtään varausta. Kun vierastalo on tyhjillään, Jokela työskentelee Kalastajatorpalla hovimestarina.

Talossa on nyt tavallista hiljaisempaa myös siksi, että Tarja Halosen presidenttikausi on loppusuoralla, ja päämiehet säästävät vierailunsa uuden presidentin kaudelle. Lisäksi valtiovierailut ovat nykyään aikaisempaa lyhyempiä.

Valtioneuvoston kanslia haluaa lisätä talon käyttöä. Voisiko vierastalon vuokrata vaikka Madonnalle, kun hän seuraavan kerran tulee Suomeen?

”Se ei ole mahdollista”, sanoo valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö Hannu Kuikka. Yksityishenkilöt eivät saa vuokrata taloa turvallisuussyistä.

Valtioneuvoston kanslia maksaa talosta 2644 euron kuukausivuokraa Senaatti-kiinteistölle, joka on valtion liikelaitos. Vaikka vierastalosta syntyy kustannuksia, turvallisuuden takaaminen siellä on helpompaa ja tulee todennäköisesti myös halvemmaksi kuin keskustan hotelleissa.

Valtiojohtajat vierailevat usein naapurimaissaan valintansa jälkeen. Kun Vladimir Putin voittaa maaliskuussa presidentinvaalit Venäjällä, on hän todennäköisesti seuraava vierastalossa nukkuva politiikan supertähti. Se olisi Putinille kolmas kerta talossa.

Sanat Savanna Saarikko, kuvat Pietari Hatanpää