Adelet

T:Teksti:

Viihdyn Suomessa. Että on mahdollista elää ja työskennellä Helsingin kantakaupungissa kuulematta yhtään Adelen kappaletta – siinä on jotain juhlallisen ylevää.

Olen toki tietoinen Adelen olemassaolosta. Olen nähnyt nimen bussin kyljessä: maailman myydyin albumi 2011. Jostain löytyi vielä yksi käyttämätön naisen etunimi. Niin minä olen ajatellut.

Sitten tulivat nämä ala-asteikäisten tyttöjen ”uskomattomat tulkinnat Adelen hitistä”. Kuulen ensimmäistä kertaa Adelen musiikkia.  Eikä kerta jää viimeiseksi.

There’s a fire starting in my heart / reaching a fever pitch and it’s bringing me out the dark. 10-vuotias Angela Vasques laulaa isoveljiensä säestyksellä puuvillapeltojen, megwhite-basarin ja 2000-luvun motown-in ristisiitosta ja tapittaa nappisilmillään suoraan tuottaja-iskän järkkäri-Canoniin. Mieleen tulee Andre Agassi, jonka isä päätti, että yhdestä hänen lapsistaan on tuleva maailman paras tenniksenpelaaja. Vasquesin sisarukset soittavat ja laulavat vähintään yhtä hyvin kuin Adele taustajoukkoinensa. Voi vain kuvitella, kuinka monen pikkurumpurudimentin ja kahden käden asteikon takana sisarusten viikkorahat ovat olleet. 7 487 931 näyttökertaa Youtubessa.

The scars of your love remind me of us / they keep me thinking that we almost had it all. Nyt videolla laulaa Alexa Narvaez isänsä Jorgen kanssa. Kyseessä on siis 30-vuotiaan miehen ja 6-vuotiaan tytön duetto. Kertosäkeeseen päästäessä Alexa saa jonkinlaisen primitiivireaktion ja alkaa heiluttaa käsiään silmät kiinni päänsä ympärillä – hän on epäilemättä fantomien vallassa, niin kuin asiaan kuuluukin. Mutta jotenkin rikollinen olo tästä tulee. 8 145 013 näyttökertaa.

Baby, I have no story to be told / but I’ve heard one of you / and I’m gonna make your head burn. Connie Talbot on 11-vuotias brittiläinen lapsitähti. Tämän pitäisi olla hänelle peruskauraa, mutta kertosäkeet eivät oikein lähde. Aina kolmannella lainilla tulee pinnistelyn ja puskemisen maku. Kelpo hengitystekniikalle tulee käyttöä bridgessä, jossa pitkien rimpsujen keskellä on oikeastaan vain yksi kunnollinen sisäänhengityspaikka. 6 856 533 näyttökertaa.

We could have had it all / rolling in the deep / you had my heart inside of your hand / and you played it to the beat. Sara Niemitz on kenties täysi-ikäinen siinä missä Romeo ja Juliakin ovat. Jostain keskilännen kulahtaneesta saluunasta hän on kuitenkin löytänyt kolme 50-vuotiasta studiokettua tyyliin Pihtiputaan Allman Brothers. Nyt ollaan ihan oikeassa äänitysstudiossa, ja laulumaneerit ovat tällä kertaa lainassa Shania Twainilta. En halua tietää, millä studiolasku on maksettu. 2 089 526 näyttökertaa.

Billboardin mukaan Adelen Rolling In The Deep on isoin crossover-hitti 25 vuoteen. Se on tahkonut tiensä kaikkien kuviteltavissa olevien genrejen top-listoille: rock, pop/adult, R&B/hip-hop, dance ja Latin. Latin? Onko tuhansiksi sirpaleiksi rikkoutuneen popkulttuurin keskelle vihdoin syntynyt uusi Elvis?

Itse biisihän on hyvä. Adele laulaa yhtä hyvin kuin ne muutkin Adelet. Parasta Adelessa on se, että Adele istuu. Adele istuu vaatteet päällä. Musiikkivideossa. Istuu ja laulaa. Ja se riittää. Rolling In The Deep -kappaleen virallista musiikkivideota on Youtubessa katsottu 175 miljoonaa kertaa.

 

Olavi Uusivirta