Ihan tavallisia ballerinoja

T:Teksti:

Wannabe Ballerinat päästävät indierockin soidessa sisäisen tanssijansa valloilleen. Fouetté-piruettien ei tarvitse mennä ihan putkeen.

Vaaleanpunaisten tutujen, pienten sileiden nutturoiden ja varvastossujen ei tarvitse jäädä lapsuuden haaveeksi. Aikuisbalettiryhmä Wannabe Ballerinas osoittaa, että prinsessaleikit ovat ajankohtaisia juuri silloin kun huvittaa ja ballerinaksi voi ryhtyä vaikka kolmekymppisenä.

Vuonna 2004 perustettu Wannabe Ballerinas sai alkunsa ystävien mielenkiinnosta baletti- ja nykytanssitunteihin, kertoo perustaja Henna Riikonen. Moni haaveili baletista aikuisiällään, mutta Tanssiopiston balettitunnille ei ollut pokkaa mennä.

Oopperan balettikoulun käynyt Riikonen perusti ystävineen Wannabe Ballerinas -ryhmän. Mukaan mahtuivat kaikki – sekä sellaiset, jotka eivät lapsuudessaan ikinä päässeet balettitunneille, että ne, jotka treenasivat pieninä tosissaan, mutta kyllästyivät teineinä klassisen balettiopetuksen tuloshakuisuuteen ja varpaat verillä -meininkiin.

Aluksi ryhmä harjoitteli omaksi ilokseen, mutta pari vuotta sitten esiintyminen alkoi kutkuttaa. 20 naisen ryhmäksi kasvaneet Wannabet ovat esiintyneet muun muassa Tavastialla, Kiasmassa sekä Suvilahden Tiivistämössä, ja he ovat pyörähdelleet myös Olavi Uusivirran Sydänmaa-musiikkivideolla.

Ja hyvällä menestyksellä. Tammikuussa pidetyt esitykset vetivät Tiivistämön täyteen. Loppuunmyyty on myös Hurjaruuthissa toukokuun puolivälissä esitettävä Keväinen Retrospektaakkeli. Mikä näissä oman elämänsä ballerinoissa viehättää?

Varmasti ainakin musiikkivalinnat, Riikonen arvelee. Klassisen musiikin sijaan piruetit, arabeskit ja hypyt tehdään indierockin tahtiin.

”Meihin on myös helppo samaistua. Kun ei olla ammattitanssijoita, jokaisen oma persoona näkyy. On meidän vahvuus, että ollaan ihan tavallisia mimmejä”, Riikonen sanoo.

Esiintymisten myötä harrastus on saanut ammattimaisia piirteitä. Tänä keväänä ryhmä on treenannut neljä kertaa viikossa.

”Harrastelijaryhmälle tämä on ammattimaista – harva näkee näin paljon vaivaa. Olisi mahtavaa, jos saataisiin tämä pyörimään ammattimaisesti”, Riikonen sanoo.

Eikö kurinalaisuus syö rentoa meininkiä? Ei, Riikonen vastaa. Pilke silmäkulmassa säilyy ja mimmienergia ja huumori ovat edelleen heidän juttunsa. Kokemattomat ja kokeneet saavat yhtä monta minuuttia lavalla, ja vaikka askelsarja unohtuisi, siitä ei seuraa puhuttelua.

”Ei tule raipasta, itsekin unohtelen siellä. Yleensä siitä tulee vaan hyvät naurut, että `ei hitto mä jäädyin ihan täysin`!”

Ann-Mari Huhtanen

Wannabe Ballerinas: Keväinen Retro­spektaakkeli Tanssiteatteri Hurjaruuthissa 14.5. klo 19 (LM). Balleriinat Kulttuuriratikassa 7.6. ja Korjaamolla Taiteiden yönä 26.8.