Vuokraa diplomaatti

T:Teksti:

Asiantuntijapalvelu auttaa neuvottelupöydän altavastaajia.

He tarkkailevat salissa, kun uppoamista pelkäävä Marshallinsaaret yrittää vakuuttaa YK:n edustajia ilmastonmuutostoimista. He opastavat itsenäisyystunnustusta haikailevaa Somalimaata diplomatiastrategiassa. He puhuivat monet puhelut ja istuivat takamuksensa puuduksiin, jotta Etelä-Sudan pääsi kesällä liputtamaan itsenäisyyttään. He ovat Independent Diplomat -palvelun vuokradiplomaatteja, jotka edustavat pysyvästi vain omaa organisaatiotaan.

Vielä vuonna 2004 oli vain brittidiplomaatti Carne Ross, jota otti päähän. Salaa hän halusi istua toisella puolella pöytää, pienempien puolella. Irakin kriisi oli viimeinen pisara, Ross kertoo Al Jazeeran haastattelussa. Diplomaattien viestit sivuutettiin, kun Irakiin syöksyttiin sotimaan. Ennen kaikkea miestä painoi syyllisyys. YK:n manhattanilaisessa joenrantahuoneessa tehtiin Irakin siviileille kohtalokkaita päätöksiä, kaukana Saddamin hallinnon todellisuudesta.

Irtisanoutumisen jälkeen Ross painui yksin kellariin. Hän alkoi rakentaa diplomaattipalvelua, joka korvaisi kansalliset sitoumukset hiotulla tekniikalla. Asiantuntijuus purisi kiistoissa paremmin kuin nationalistinen kuohu, Ross mietti.

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, Rossin irtiotosta on tullut 13 työntekijän yhteisö, jonka toimistot sijaitsevat Lontoossa, New Yorkissa, Jubassa ja Brysselissä. Palkkalistoilla on muun muassa entisiä diplomaatteja ja kansainvälisen oikeuden asiantuntijoita.

 

Independent Diplomat ilmoittaa tärkeimmäksi kohderyhmäkseen vähäosaiset ja marginalisoituneet poliittiset ryhmät. Palvelu muistuttaakin enemmän avustusjärjestöä kuin yritystä. Ideana on vähentää kansainvälisten neuvotteluiden epätasa-arvoa, jota syntyy kun arojen teltoista saavutaan kylmiltään kongressimaailmaan.

Vuokradiplomaatteja ei näe puhujanpöntöissä tai allekirjoittamassa papereita. Kyse on valmentamisesta, tutkimustyöstä, tapaamisten järjestämisestä ja diplomaattisen suhdeverkon kasaamisesta. Vuokradiplomaatti nyökkäilee käytävällä silloin, kun asiakas edustaa. Arkisimmillaan vuokradiplomaatti neuvoo kahvilassa, miten poliitikon kannattaa puhettaan vielä viilata.

Rossin yhteisö korostaa olevansa puolueeton, mutta ehkä oikeampaa olisi puhua lyhytkestoisesta puolueellisuudesta. Vuokradiplomaatit ovat sparranneet esimerkiksi Kroatiaa EU-jäsenyysneuvotteluissa ja Kosovoa itsenäistymisprosessissa. Vuonna 2008 vuokradiplomaatit analysoivat Kosovon pyynnöstä, mitä YK:n toimijat ajattelivat maan itsenäistymispyrkimyksistä. Nettisivuilla kerrotaan, että yksi analysoiduista oli erikoislähettiläs Martti Ahtisaari.

Vuokradiplomaatit eivät ole pysyvästi kenenkään puolella, mikä hankaloittaa rahoituksen saamista. Nimellisen asiakasmaksun ohella yhteisö turvaa lahjoituksiin. Rintamalinjojen yli hyppivä palvelu voi kuitenkin kimmastuttaa tukijoita eli hallituksia, säätiöitä ja yksityishenkilöitä. Voittoa diplomaattipalvelu ei kyllä tavoittelekaan.

Johtamisjulkaisu Harvard Business Review rankkasi Independent Diplomatin yhdeksi viime vuoden kymmenestä läpimurtoideasta. Palvelussa on helppo nähdä laajemman murroksen merkkejä: jähmeän ulkopolitiikan kipuilua, liikkuvaa freelancer-työtä, asiantuntijayhteiskuntaa. Wikileaks-hengen vastaisesti vuokradiplomatia kuitenkin korostaa tietojen ehdotonta luottamuksellisuutta.

Suomessa indie-diplomaattien aika tuntuu vielä kaukaiselta. Voihan sitä silti miettiä. Mitä vaikka noottikriisissä olisi käynyt, jos Kekkosella  olisi ollut Havaijilla mukanaan vuokradiplomaatti?

www.independentdiplomat.org

Sanat Veera Jussila, kuva Otto Donner