Presidentin sotilaiksi

T:Teksti:

Norsunluurannikolla, Abidjanin yliopistolla perustettiin vuonna 1990 opiskelijajärjestö La ­Fédération Estudiantine et ­Scolaire de Côte d`Ivoire, FESCI. Kahdenkymmenen vuoden aikana siitä on tullut pelätty puolisotilaallinen järjestö, jota syytetään erityisesti väkivallasta opposition edustajia kohtaan.

Ryhmän isänä toimi sen alkuvuosina professori, kielten ja kulttuurien tiedekunnan dekaani Laurent Gbagbo, joka nousi maan presidentiksi vuonna 2000. Valtakautensa aikana Gbagbo on käyttänyt valtion rahoja muokatakseen FESCI:stä aseistetun, puolisotilaallisen miliisin. Gbagbon kauden oli määrä päättyä 2005, mutta sitä jatkettiin moneen otteeseen. Marraskuussa hän hävisi vaalit, mutta kieltäytyi luopumasta vallasta.

YK raportoi FESCI:n varustautuneen marraskuun vaaleihin pahoinpitelemällä ihmisiä ja tuhoamalla äänestyspaikkoja alueilla, joiden epäiltiin vastustavan Gbagboa. Ryhmän väitetään myös osallistuneen YK-joukkoja vastaan kohdistuneeseen hyökkäykseen joulukuussa.

Yliopistoa FESCI käyttää enää vain omien etujensa ajamiseen. Ryhmä hallitsee kampuksen asuinrakennuksia ja liiketoimintaa, ja alueen kauppiaat maksavat FESCI:lle kuukausittaista ”veroa”. Vuonna 2005 yliopistolla yritettiin perustaa kilpaileva opiskelijajärjestö, mutta FESCI hyökkäsi ryhmän kimppuun ja sulki kampuksen. Yliopisto on voimaton tilanteen edessä.

”Olemassa olevat opiskelijajärjestöt eivät aja meidän etujamme. Ne ovat poliittisten puolueiden aseistettuja siipiä ja pääsyy väkivaltaan, epävarmuuteen ja epäjärjestykseen kampuksilla”, summasi oikeustieteen opiskelija Esther N`Guessan University World Newsille.

Oona Juutinen