Kähmintä kiristi HYYn hallituksen välejä

T:Teksti:

Viime viikonloppuna pidettiin Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLin liittokokous, jossa sille valittiin hallitus. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta oli tyrkyllä SYLlin hallitukseen neljä ehdokasta: kaksi HYALista, yksi vihreistä ja yksi sitoutumattomasta vasemmistosta. Hallitukseen pääsivät HYALin edustajat, poliittisten ryhmien mielestä epäreilun kähminnän takia.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalla on SYLin liittokokouksessa 30 äänioikeutettua edustajaa, joita kutsutaan HYYn delegaatioksi. Siinä on jäseniä niin poliittisista kuin sitoutumattomistakin ryhmistä. Delegaatio päätti ennen liittokokousta, että koska ehdokkaita on niin monta, he yrittävät rakentaa ”diilejä” muiden ylioppilaskuntien edustajien kanssa ja kerätä näin ääniä HYYn ehdokkaille.
Lisäksi HYYn hallitus nimitti liittokokoukseen kolme neuvottelijaa: ylioppilaskunnan pääsihteerin, entisen HYALin edustaja Katariina Styrmanin, entisen HYAL-aktiivi Hannu-Matias Nurmen ja sitoutumattoman vasemmiston Veikko Erannin.

Puolitoista viikkoa ennen liittokokousta HYYn delegaatio piti epävirallisen kokouksen, jonka kutsuivat koolle sitoutumattomien ryhmien edustajat. Poliittiset ryhmät kokevat, että nämä tahallaan informoivat heitä huonosti ja jättivät heidät paitsioon keskusteluissa, joissa päätettiin HYYn neuvottelijoiden pääprioriteetiksi lobata kahta sitoutumatonta ehdokasta. Vihreät eivät saaneet kokoukseen ollenkaan kutsua ja sitvaskin vain 48 tuntia ennen sitä. Kun sitvasin Silva Loikkanen saapui paikalle tunnin myöhässä, asiasta oli jo sovittu, eikä siihen haluttu enää palata. HYYn delegaation sitoutumattomilla oli se käsitys, että poliittiset haluavat toimia kansallisten järjestöjensä siipien suojissa. Näin ei kuitenkaan ollut.

Kokousta järjestäneen HYALin Niilo Toivosen mielestä kyse ei ollut poliittisten ulossulkemisesta.
”Esimerkiksi vihreät ovat tunnetusti menneet omia teitään liittokokoukseen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton kanssa. Jos he olisivat halunneet olla meidän kanssa tekemisissä, olisivat he varmaan ottaneet yhteyttä meihin. Tässä ei ole ollut mitään salailua. Kun HYYn hallitus on nimennyt ehdokkaansa, totta kai me alamme keskustella siitä, miten me mahdollisesti saisimme heidät läpi. On hölmöä ajatella, että emme ennen liittokokousta kävisi keskustelua niistä”, Toivonen sanoo.

Etukäteiskähmintä olisi poliittisten mielestä toki hyväksyttävää, kunhan siihen ei sekoiteta pääsihteeriä. Poliittisia ryhmiä ärsyttääkin se, että nyt sitoutumattomat ikään kuin kaappasivat itselleen ylioppilaskunnan palkatun pääsihteerin, jonka pitäisi olla puolueeton. Pääsihteeri ajettiin heidän mukaansa tilanteeseen, jossa tämä joutui HYYn nimissä ottamaan puolia.

Miksi SYLin liittokokoukseen piti ylipäätään lähettää neljä ehdokasta? Hallituspaikkoja oli tarjolla vain kuusi, ja oli epätodennäköistä, että kuuden ihmisen hallitukseen pääsisi kahta useampi HYYn edustaja. Aikaisemmin ”tyrkkyjä” on ollut HYYstä yhdestä kolmeen. Silloin edustajat ovat usein tukeneet toisiaan yli ryhmärajojen. Esimerkiksi viime vuonna poliittiset ryhmät neuvottelivat SYLin puheenjohtajakisassa sitoutumattomia edustavan Katri Korolainen-Virkajärven puolesta.

HYYn hallituksen puheenjohtaja Leena Pihlajamäen mukaan hallitus ei halunnut keskenään päättää, ketkä heistä saisivat olla ehdokkaita ja ketkä eivät. Muissa ylioppilaskunnissa hallitusehdokkaat valitsee edustajisto.
Pihlajamäki myöntää, että prosessi ”ei mennyt kuin Strömsössä”.
”Ymmärrän hyvin sitvasin kriitiikin siitä, että pääsihteerin kuuluisi edustaa koko ylioppilaskuntaa, eikä neuvotella eri ryhmien puolesta.”

Pihlajamäki myöntää, että tilanne on ollut viime päivinä vaikea HYYn hallituksessa.
”Tottakai liittokokouksen tapahtumat ovat vaikuttaneet tunnelmaan. Tässä on itketty ja naurettu.”
Molemmat SYL:n hallituksesta rannalle jääneet kuitenkin vakuuttavat, että he kykenevät loppuvuoden yhteistyöhön muiden hallituksen jäsenten kanssa.
Liittokokousepisodin lisäksi kireään tunnelmaan ovat vaikuttaneet esimerkiksi meneillään olevat budjetti- ja ensi vuoden hallitusneuvottelut.