Palestiinalaisvangit eivät saa opiskella

T:Teksti:

Israelissa päätettiin heinäkuussa evä­tä palestiinalaisvangeilta oikeus opiskeluun. Päätös perustuu päämi­nisteri Benjamin Netanjahun mää­räykseen vähentää palestiinalaisvangeille ”myönnettyjä etuja”. Taustalla on mah­dollisesti Israelin yritys painostaa palestii­nalaisia vapauttamaan vuonna 2006 van­gittu israelilainen sotilas.

Vankilaviranomaiset ovat jäädyttäneet koulutukseen tarkoitetut rahat lähes 280:lta Hebrew Open Universityyn kir­jautuneelta palestiinalaisvangilta. He ei­vät saa jatkaa opintojaan eivätkä myös­kään hakea muihin yliopistoihin. Lisäksi vankilaviranomaiset ovat takavarikoineet kansainvälisen Punaisen Ristin vangeille toimittamia kirjoja ja muita oppimateriaaleja.

”Koulutuksen epäämiselle ei ole annettu perusteluja”, sanoi palestiinalaishallinnon vankiasiainministeri Issa Qaraqe Inter Press Servicelle. Hänen mukaansa Israel on täysin piittaamaton ihmisoikeuksista ja kansainvälisestä laista. Israel ei ole myös­kään palauttanut Qaraqen ministeriön maksamia vankien lukukausimaksuja.

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoi­keusneuvosto julkaisi vuonna 2009 ra­portin, jonka mukaan vangittuina olevien ihmisten oikeus koulutukseen tulisi taata perustuslailla tai muilla säädöksillä. Ky­seessä ei ole Israelin ensimmäinen rikko­mus vankien opiskeluoikeutta vastaan. Jo kolmen vuoden ajan palestiinalaisvan­geilta on evätty pääsy keskiasteen koulun päättökokeisiin. Tänä vuonna koetta vail­le jäi 1 800 vankia.

Oona Juutinen