Runon säilällä

T:Teksti:

”Eikö kaikki menisi hyvin, jos vain lakkaisitte opettamasta lapsianne vihaamaan?”

Niin kysyttiin Rafeef Ziadahilta, kun Israel taas pommitti Gazan kaistaa.Kolmannen polven palestiinalaispakolainen onnistui sillä hetkellä säilyttämään malttinsa ja vastaamaan kohteliaasti.

Vasta myöhemmin syntyi huomattavasti tunteikkaampi purkaus, joka löytyy YouTubesta: We teach life, sir -nimisen runon esitys on tallennettu Lontoossa viime marraskuussa. Videolla Ziadahin spoken word-runo saa yleisön raivokkaisiin aplodeihin ja osoittaa, kuinka typerä, mutta valitettavan tyypillinen kysymys oikein oli.

Ziadahin, 30, isovanhemmat syntyivät Palestiinassa, mistä Israel heidät karkotti itsenäistymissodan yhteydessä. Yli 700 000 palestiinalaista joutui jättämään kotinsa, ja Ziadahin sukulaiset päätyivät levottomaan Libanoniin Välimeren rannalle, Syyrian ja Israelin väliin. Libanonin sisällissodan sytyttyä Rafeef Ziadahin perhejoutui taas maanpakoon.

”Olemme hajaantuneet ympäri maailmaa kuten monet palestiinalaisperheet. Kaikki viisi sisarustani asuvat eri maissa. Se on tyypillistä elämää palestiinalaispakolaisille, jotka usein siirtyvät paikasta toiseen”, Ziadah kertoo puhelimitse Lontoosta, jonne hän muutti kaksi vuotta sitten.

Ennen Iso-Britanniaa Ziadah asui Kanadassa, opiskelemassa valtiotieteitä torontolaisessa yliopistossa. Nyt hän viimeistelee tohtorin tutkintoaan.

Torontossa sai alkunsa myös Ziadahin ura taiteilijana – aktivisti hän oli jo ennen sitä. 2000-luvun puolivälissä kampuksella järjestettiin opiskelijamielenosoitus, jossa joku sanoi Ziadahille, että ”jokainen, joka synnyttää terroristilapsen, ansaitsee tulla raiskatuksi”.

”En osannut vastata siihen mitään juuri sillä hetkellä, joten vastasin runolla seuraavalla viikolla. Siitä lähtien olen esiintynyt säännöllisesti”, Ziadah kertoo.

Hän aloitti Pueblo Unito-kollektiivissa,mutta keikkailee nykyään soolona. Ziadah ei tee eroa aktivistija artistipuolensa välille.

”Kun synnyt pakolaiseksi ja ympärilläsi on pelkkää politiikkaa, sitä täytyy ilmaista jotenkin. Minä teen sen sekä runoudella että aktivismilla. Olisi erittäin vaikeaa erottaa niitä toisistaan. Se olisi sama kuin halkaisisin itseni kahtia.”

Ziadahin esikoisalbumi Hadeel syntyi Ontarion taidevaltuuston apurahan turvin vuonna 2010. Hän on omistanut debyyttinsä ”palestiinalaisnuorille, jotka edelleen lennättävät leijojaan F- 16-hävittäjien edessä ja jotka vieläkin muistavat kotikyliensä nimet”.

Ziadah ei usko, että taide pelkästään merkitsee ihmisille niin paljon, että sen avulla voisi muuttaa asioita. Taiteen lisäksi tarvitaan toimintaa. Aktivismia.

”Mielestäni se kertoo erittäin paljon, että ihmiset hahmottavat laulujen ja runojen kautta minkä tahansa liikkeen muutoksen puolesta. Keräännymme yhteen, kun haluamme muuttaa asioita ja samalla luomme kaunista taidetta. Ympäri maailmaa on syntynyt taidetta sosiaalisen oikeudentunnon kaipauksesta”, Ziadah sanoo.

Nyt hänen runouttaan pääsee kuulemaan Maailma kylässä-festivaalilla, jossa Ziadah esiintyy yhdessä dj:n ja hiphop-artistin kanssa. Kyseessä on niin sanottu hiljainen disko, sillä yleisö seuraa keikkaa kuulokkeiden avulla.

”Teemme parhaamme, että esitys olisi erilainen ja intiimi ja että onnistuisimme kertomaan palestiinalaisten tarinaa tavalla, joka saisi ihmiset toimimaan.”

Kampanjassaan Ziadah haluaa erityisesti kiinnittää huomiota suuryrityksiin, jotka hyötyvät Palestiinan miehityksestä ja ihmisoikeusrikkomuksista.

”Toisaalta haluan ilmaista humaaniutta, koska mediassa on niin paljon väärinymmärryksiä palestiinalaisista. Kerron ihmisistä, jotka asuvat miehityksen alla, mutta vaativat itselleen vapautta.”

Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla Helsingissä 26.-27.5.. Rafeef Ziadah esiintyy Amazon-lavallalauantaina kello 14.20.

 

Sanat: Marko Ylitalo