Juna onkin onnela

T:Teksti:

Älä itke, VR. Ylioppilaslehti listaa testattuja bisneskonsepteja, jotka vain odottavat varastajaansa.

Rovio

Vihaiset matkustajat vaihdetaan vihai­siin lintuihin. Odotteluaika hujahtaa siivillä, kun konduktööri jakaa kaikille ritsat, joilla pommitetaan vihreäksi pos­suksi pukeutunutta kääntölaitteistoin­sinööriharjoittelijaa. Talvisin ritsoilla ammutaan lumipaakkuja pois kiskoilta.

Ikea

Junan wlan-vaunuissa toimii VR Train Planner -suunnitteluohjelma, jolla voi luoda unelmien pendolinon tai yövau­nun. Ravintolavaunussa on oma linjas­to lihapullille. Ilmaisille asiakasbusseil­le on ajoittain käyttöä rautateilläkin. Kotiinkuljetuksesta asiakas joutuu maksamaan vähän ekstraa.

Facebook

Junien palveluita uudistetaan niin tohinalla, että kaikki virheet mene­vät tuotekehityksen piikkiin. Kon­duktööripulaa ratkotaan it-firman kuuluisalla henkilöstöpolitiikalla: aamiaispuurot, lounassalaatit ja ilta­pitsat ovat ilmaisia, samoin pesula. Matkustajat voivat tykätä junan pal­veluista nostamalla peukkua. Heille on myös ajoittain toimiva chatti-ik­kuna. Avoimesta ikkunasta voi huu­della viereiseen junaan.

SK Entertainment Group

Bisnesluokan istuimet verhoillaan seeprakuviolla. Konduktöörin läsnä­olosta maksetaan 2,50 euron lisä­maksu. Takki on pakko jättää junan eteiseen. Jos matkustaja ei ole siivos­ti, ilmeetön konnari heittää hänet junasta ilman takkia. Kultaisella kan­tiskortilla saa ravintolavaunusta kak­si jekkubatteryä yhden hinnalla. Jos ei toimi, myydään junat Night Peop­le Groupille.

Fazer

Lohtusyömisellä on tehty Suomessa ennenkin bisnestä. Junalipun hin­taan kuuluu levyllinen suklaata, joka lievittää myöhästymisen laukaise­maa ahdistusta. Parin vuoden kulut­tua VR voi alkaa rahastaa matkustajia painon perusteella. Junat maalataan ja sisustetaan rauhoittavan sinisiksi. Huonosti käyttäytyville matkustajil­le tuputetaan rangaistuksena kettu­karkkeja, joita kukaan ei halua.

Marimekko

Noora Niinikoski suunnittelee ju­naprintin, jota kaupataan konsepti­myymälöissä myös verhoina, kumi­saappaina ja kävelysauvoina. Talvella radanvarressa palelevat matkustajat saavat ylleen oman tuotemerkin läm­mikkeitä. Kun firmalla menee huo­nosti, toimittajat harhautetaan pois tuloslaskelmista panemalla Kirsti Paakkanen ja Mika Ihamuotila pie­neen lasikoppiin painimaan. Samalla tarjoillaan popcornia.

Nokia

Vaihteiden jumitukselle ja sähköjoh­tojen pimahtelulle tulee loppu, kun VR palkkaa töihin monta vaunullista insinöörejä. Toimitusjohtajaksi etsi­tään kanadalainen, joka tykkää Suo­mesta. Liikenteenohjausjärjestelmäk­si valitaan Windows, ja Microsoft muuttaa Espoon Keilaniemestä Pasi­lan aseman tuntumaan kehittelemään älyjunia.

Apple

Jumittavat lippuautomaatit korva­taan pelkistetyillä design-versioilla, joissa muovinen vihreä on vaihdettu valkoiseen ja hopeaan. Automaatilla on muuten hieno käytettävyys, mut­ta siitä ei saa lippuja. Luvataan uu­distus. Uusien juna-aikataulujen julkaisua pantataan, jotta keskuste­lupalstoilla saadaan aikaan hypetys­tä.

Spotify

Kuormitetut junien työntekijät pää­sevät kaipaamilleen lomille, kun henkilökuntaa on vain Premium-asiakkaiden junavuoroissa. Tavallis­ta junaa voi käyttää ilmaiseksi viisi kertaa. Ilmaisjunassa joutuu kuunte­lemaan mainoksia, ja ravintolavau­nun korvaa välipala-automaatti. Rau­tatieaseman kuulutuksia alkavat hoitaa Jonathan ja Roberta.

Veera Jussila