Digitaalicowboyt pelottavat pomoja

T:Teksti:

Kaikki lähitulevaisuuden miljardi­luokan innovaatiot tekee vuoden 1985 jälkeen syntynyt Playstation-sukupolvi, povaa Pekka Viljakainen teoksessaan No Fear – johtaja kohtaa digicowboyt. Kirja käsittelee sitä, mi­ten uutta sukupolvea pitäisi johtaa.

Digicowboyt eivät muista aikaa ennen sosiaalista mediaa. Infor­maatiosta tulee heille arvokasta vas­ta jaettaessa. Viljakaisen mukaan digicowboyt odottavat yritysmaail­man tarjoavan heille aivan uuden­laisia johtajia. Sellaisia, jotka eivät vain palkkaa ja potki ulos, vaan ym­märtävät myös alaistensa työn sisäl­töä ja ovat heidän laillaan kansain­välisiä.

”Heillä ei ole sympatiaa johtajille, jotka rakentavat hierarkioita.”

Tai turhaa herranpelkoa:

”Ennen johtaja haastettiin pelkäs­tään pikkujouluissa kolmen drinkin jälkeen.”

Pleikkariväelle se taas on arkipäi­vää – eikä johtajan kyseenalaistami­nen ole heistä ollenkaan röyhkeää. Se taas pelottaa pomoja.

”Vanhat johtajat tuppaavat raken­taa lisää kontrollimekanismeja. Sen takia monet nuoret lahjakkuudet ei­vät enää halua olla isoissa firmoissa töissä.”

Kirja on osa Viljakaisen johtamaa No fear -hanketta, joka on ollut alusta asti kansainvälinen. Kirjaan kirjoitti muun muassa Venäjän presidentin neuvonantaja Arkadi DvorkovitÅ¡. Kirja on ilmestynyt jo englanniksi ja venäjäksi. Julkaisuoikeudet on myyty yli sataan maahan. Viljakainen kävi taannoin puhumassa filosofiastaan Kiinan aamutelevisiossa.

Projektissa ei tavoitella voittoa, ja kirjoittajat lahjoittavat palkkionsa johtajakoulutuksen kehittämiseen muun muassa Aalto-yliopistossa.

Keskustelu aiheesta jatkuu No fear -verkkopalvelussa, josta löytyy esimer­kiksi videoita, jossa monet maailman huippujohtajat kommentoivat aihetta. EU:n talouskomissaari Olli Rehn, 49, muistuttaa, että on varottava ikärasis­mia, kun puhutaan Playstation-suku­polven maailmanvalloituksesta. Myös hän on nimittäin voittanut kyseisellä konsolilla Stanley Cupin Anaheim Mighty Ducksin riveissä.

”Kun kirjoitin väitöskirjaani 15 vuotta sitten, pelaaminen oli hyvä tapa purkaa paineita.”

Ilmankos Rehn on pötkinyt niin pitkälle.

Maria Ruuska

www.nofear-community.com