Helmikuussa lanseerattu UniLeaks-sivusto ammentaa WikiLeaksin perinnöstä, mutta toisin kuin laaja-alaisesti materiaalia julkaiseva esikuvansa, UniLeaks on tiukasti erikoistunut. Sivusto kertoo julkaisevansa korkeakoulutukseen liittyvää salaista tai sensuroitua tietoa, jolla on poliittista, eettistä, diplomaattista tai historiallista merkitystä.
Erillinen sivusto on perustettu siksi, että UniLeaksin pyörittäjien mukaan tiedon tulee olla hajautettua. He myös uskovat korkeakoulutuksen tarvitsevan siihen keskittyvän paljastussivuston, sillä saamansa julkisen rahoituksen vuoksi yliopistoilla on erityinen velvollisuus toimia avoimesti ja vastuullisesti.
Unileaks julistaa korkeakoulutuksen olevan korporatisoitumassa. Markkinataloudella on vääristävä vaikutus tieteelliseen työhön ja tutkimukseen: kannattamattomia kursseja lopetetaan, opiskelijat alennetaan pelkiksi yliopiston asiakkaiksi ja yliopistojen työntekijöiden olot muuttuvat jatkuvasti epävarmemmiksi.
Tällä hetkellä sivusto keskittyy Australian ja Iso-Britannian korkeakouluja koskevaan informaatioon, mutta tekijät toivovat tulevaisuudessa pääsevänsä käsiksi myös Yhdysvaltojen yliopistojen salaisuuksiin.
Nimettömänä pysytellyt ylläpitäjä, entinen Royal Melbourne Institute of Technologyn opiskelija, kertoi The Chronicle of High Educationille sivuston saaneen valtavasti palautetta ja tukea isobritannialaisilta opiskelijoilta ja akateemikoilta. He ovat myös saaneet haltuunsa erään maan merkittävimmän yliopiston ylimmän johdon koko sähköpostiarkiston.
Oona Juutinen