Yliopisto ja Suomen hallitus! Jos haluatte lisää veronmaksajia ja opiskelevat vanhemmat ulos opintoputkesta, korjatkaa edes räikeimmät epäkohdat.
Poliitikkojen ihanne: opiskelijat valmistuvat tehokkuusputkesta mahdollisimman nopeasti työelämään ja hankkivat lapsia nuorina, kun se vielä on mahdollista.
Älytön yhtälö, sillä perheelliset opiskelijat joutuvat käymään muita enemmän töissä ja opiskelevat siksi harvemmin päätoimisesti. Lapsen saaminen opiskeluaikana on köyhyysriski. Suurin syy ovat Kelan kyykytyspykälät, sillä opiskelijoita ei kohdella tasa-arvoisesti muiden vanhempien kanssa. Parannettavaa löytyy myös yliopiston käytännöistä.
”Henkisesti raskainta oli yhteiskunnan turvaverkon pettäminen”, sanoo Minna, 30. Kaksilapsisen perheen vanhemmat olivat opiskelijoita, ja perhe joutui taloudelliseen ahdinkoon.
”Kun haimme toimeentulotukea, sosiaalityöntekijä haukkui meidät elatusvelvollisuuden laiminlyömisestä. Sossun mukaan meillä olisi pitänyt olla vielä opintolainaa käytössä, vaikka rahat olivat menneet elämiseen ja laskuihin. Tili oli tyhjä, mutta emme saaneet apua. Ilman Pelastusarmeijaa ja sukulaisia emme olisi selviytyneet.”
Kotihoidontuen vuoksi Minnan tulorajat ylittyivät ja opintotukea perittiin takaisin ajalta, jolloin perhe eli köyhyysrajan alapuolella ja kävi leipäjonossa. Hänestä on väärin, että kotihoidontuki lasketaan opintotuessa vanhemman tuloksi, vaikka se on tarkoitettu koko perheelle.
”Tulomme olivat yhteensä 1000 euroa kuussa, mutta Kelan mielestä se oli liikaa nelihenkiselle perheelle. Nyt maksan näitä tukikuukausia takaisin opintotuesta.”
Viisilapsisen perheen äiti Venla, 35, toivoo joustavuutta opintojen suorittamistapoihin. Usein jo kahden poissaolon jälkeen joutuu kurssilta ulos, vaikka syy olisi sairaan lapsen hoitaminen.
”Opiskelijavanhempana jonglööraa monella pallolla, ja tuntuu kuin olisi veitsi kurkulla. Kursseja on jäänyt kesken, ja usein olen itse joutunut menemään sairaana tunneille.”
Venla korostaa, ettei kaipaa mahdollisuutta selvitä helpommalla vaan haluaisi selvät pelisäännöt, miten lapsen sairastelusta johtuvat poissaolot voi korvata.
Kirjatenttivaihtoehto on joskus tehty luentokurssia vaikeammaksi.
”Kävin erehdyksessä ruotsin kurssin kahteen kertaan, sekä läsnäolokurssin että kirjatentin. Olen aikoinaan kirjoittanut ruotsista laudaturin, mutta reputin kirjatentin. Läsnäolokurssista pääsin kirkkaasti läpi. Myös tieteellisen kirjoittamisen kirjatentti oli aika käsittämätön. Jätin tyhjän paperin, vaikka olin valmistautunut huolellisesti ja saanut lähes aina erinomaisia arvosanoja. Tuli tunne, että rankaistaan siitä, ettei pääse luennoille.”
”Omaa valmistumistani tällainen on lykännyt.”
Joskus yliopisto joustaa yllättävillä tavoilla. 24-vuotias Päivi sai tehdä tentin erillisessä huoneessa, jonne lapsenhoitaja toi vauvan imetykseen tentin aikana.
”Muuten olisin joutunut lähtemään tentistä kesken pois. Lapseni oli niin pieni, että maidontuotanto ei ollut tasaantunut, ja liian pitkästä imetysvälistä olisi voinut seurata rintatulehdus. Opintoni olisivat edenneet hitaammin, koska olisin joutunut jättämään tenttejä väliin. Imetysjärjestelyt ovat myös tasa-arvokysymys.”
Päivi otti vauvan myös luennolle.
”Lähdin heti pois, jos vauva rupesi ääntelemään. Suurimmaksi osaksi hän nukkui eikä häirinnyt ketään.”
Sanat Elina Loisa
Kuva Otto Donner
Juttua varten on haastateltu HYYn sosiaalipoliittista sihteeriä Katja Långvikiä. Minnan ja Päivin nimet on muutettu.
Lapsellisten opiskelijoiden vaatimukset
1. Perheelliselle korkeammat tulorajat
Tyhmempikin tajuaa, että kaksi ihmistä tarvitsee enemmän rahaa kuin yksi. Mutta Kela olettaa opiskelijan pystyvän elättämään myös lapsensa samalla summalla, jolla yksin asuva tulee toimeen.
2. Opintotukeen lapsikorotus
Jo tasavertaisen kohtelun vuoksi: työttömyyskorvauksessa ja kansaneläkkeessäkin on sellainen.
3. Osa-aikaisen opiskelun oltava mahdollista
Työssäkäyvät vanhemmat voivat kumpikin tehdä osa-aikaista työtä ja saada kotihoidontukea. Myös opiskelijalla tulisi olla oikeus osa-aikaiseen opiskeluun osittaisella opintotuella, jolloin tukikuukaudet kuluisivat vain puoliksi.
4. Opiskelijalle oikeus hoitovapaaseen
Opiskelijan kohdalla oikeus hoitaa vanhempainvapaan jälkeen lasta kotona 3-vuotiaaksi ei aina toteudu. Yliopistolta voi olla pois yhteensä kahden vuoden ajan, joten monilapsisella perheellä loppuvat hoitovuodet kesken.
5. Alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmille sallittava yksi poissaolokerta lisää luennoilta
Työpaikallakin vanhempi voi lääkärintodistusta vastaan olla pois lapsen sairastaessa.
6. Joustavampia tapoja suorittaa kursseja
Jos luennolle ei pääse, pitäisi kirjatentin olla mahdollinen. Tekniikkaa voisi hyödyntää niin, että luentoa voisi joissain tapauksissa kuunnella netin kautta. Moodlea voisi hyödyntää ryhmätöihin ja keskusteluihin.
7. Opiskelijavaihto mahdollistettava myös perheellisille
Työkomennukselle lähtevä, kovapalkkainen työntekijä saa kotihoidontukea myös ulkomaille, mutta pienituloinen opiskelija ei.
8. Lapsen syntymä ei saa pienentää asumistukea
Opiskelevan vanhemman pitäisi saada aina vähintään asumislisän suuruinen asumistuki.
9. Lapselle pitää saada hoitopaikka tenttien ja opetuksen ajaksi
Lapsiparkki on hyvä, mutta se on alimitoitettu kysyntään nähden. Kunnallisesta päivähoidosta pitäisi saada lyhytaikaisia hoitopaikkoja menettämättä kotihoidontukea.
10. Opiskelijan lapselle alennusta Unicafessa
Unicafe on luultavasti ainoa ravintola, jossa lapsen annos maksaa enemmän kuin aikuisen. Älytöntä, että vanhempi menettää opiskelij