Nimeä pyydettiin paperiin, kun ilo oli ylimmillään. Kaksi vuotta sitten Pinja (nimi muutettu) oli fuksi, ensimmäistä kertaa Eteläsuomalaisen osakunnan rapujuhlissa ja kovassa kännissä. Kun vanhempi opiskelija kysyi kauniisti, Pinja suostui.
Seuraavana päivänä hän kysyi kaveriltaan, mitkä ihmeen vaalit yliopistolla on tulossa. Pinja oli värvätty edustajistovaaliehdokkaaksi, vaikka hän ei edes tiennyt, mikä edustajisto on.
”Kai se selitti, mutta olin kännissä.”
Edustajistovaalit tulevat taas ja ehdokasrekrytointi käy kuumana. Ehdokkaaksi voi ilmoittautua 19. syyskuuta asti.
ESO:n vaalipäällikkö Antti Björklund kiistää, että fuksien bilevärvääminen olisi osakunnan käytäntö. Ylioppilaslehden tietojen mukaan tämän syksyn rapujuhlissa ei holtitonta ehdokashamuamista näkynytkään.
”Meillä on ehdokkaiden suhteen tarkka seula. Vaalipäälliköt soittelevat vielä lopuksi ehdokkaat läpi ja kysyvät, haluavatko he varmasti olla mukana”, Björklund tähdentää.
Pinjallekin soitettiin, mutta hän ei tohtinut enää kieltäytyä.
Esolaiset eivät suinkaan ole ainoita, joiden rekrytointitaktiikoista kulkee outoja juttuja. Legenda kertoo, että värvääjiksi on monissa ryhmittymissä taktikoitu parhaimman näköiset aktiivit.
Pohjois-Pohjalaisessa Osakunnassa on traditio, että vaalipäälliköt soittavat läpi pohjalaisten kämpissä asuvien osakuntalaisten ovikellot ja kyselevät ehdokkuushaluista. HYAL taas tunnetaan ainejärjestöaktiivien painostamisesta. Eräs järjestöjyrä sai eteensä valmiiksi täytetyn ehdokaskaavakkeen, josta puuttui enää hänen allekirjoituksensa.
Kansalliset Ylioppilaat eli kokoomusopiskelijat ovat myös ahkeria värvääjiä. Vaalipäällikkö Antti Pynttäri painottaa, että tänä syksynä yhtään ehdokaskaavaketta ei ole täytetty kännissä. Ehdokkaita tarttui mukaan muun muassa avajaiskarnevaaleilta. Ei kuitenkaan tarpeeksi – kansylaiset myös soittelivat läpi ainejärjestöaktiiveja.
”Selvitimme, että ketkä ovat sellaisia, joiden ideologia kohtaisi meidän ideologian.”
Ainakin yhden vasemmalle kallellaan olevan ainejärjestöaktiivin kohdalla selvitys epäonnistui.
”Jos joskus olen tehnyt jotain poliittista, se on ollut taidelukiolaista teenjuontia vallatussa talossa”, hän kertoo hämmentyneenä. Hän kieltäytyi ehdokkuudesta.
Ehdokkuus kannattaa ehdottomasti, jos opiskelijapolitiikka vähänkin kiinnostaa, mutta leikkiin ei kannata lähteä vain kuuluakseen porukkaan.
Maria Ruuska
Edustajistovaalit 18.-19.10, ennakkoäänestys 12.-13.10.