Etelä-Koreassa alennetaan lukukausimaksuja

T:Teksti:

Syntyvä rahoitusvaje johtanee suuriin rakennemuutoksiin ja jopa yliopistojen sulkemisiin.

Korean tasavallassa yliopisto-opiskelijat maksavat keskimäärin maailman toiseksi kalleimpia lukukausimaksuja. Vuosimaksujen keskiarvo on noin 5200 euroa, ja hintavampaa opiskelu on vain Yhdysvalloissa. Maassa onkin puhuttu lukukausimaksujen alentamisesta jo vuodesta 2007 lähtien. Täytäntöön vanhat vaalilupaukset pantiin uitenkin vasta tänä vuonna opiskelijoiden alettua järjestää suuria, alennuksia vaativia mielenosoituksia.

The University News kertoi maan hallituksen ilmoittaneen kesäkuussa, että sen tavoitteena on alentaa lukumaksuja 30 prosentilla vuoteen 2014 mennessä. Muutos tapahtuu porrastetusti ja alkaa 15 prosentin pudotuksella tulevana lukuvuonna. Maan opiskelijat vaativat alunperin maksujen leikkaamista 50 prosentilla.

Lukukausimaksujen alentaminen tulee johtamaan mittaviin uudelleenjärjestelyihin maan yliopistoissa. Muutos tarkoittaa nimittäin noin 6,8 miljardin wonin eli noin 4,5 miljardin euron aukkoa seuraavien kolmen vuoden budjetissa.

Opetusministeriö ilmoittikin alkavansa toteuttaa laajaa yliopistorakenneuudistusta loppuvuodesta. Uudistuksen aikana julkisen sektorin yliopistoista  valikoidaan huonoiten suoriutuvat, joiden oppilasmäärää sitten vähennetään 5-20 prosentilla. Huonosti suoriutuvista yksityisistä korkeakouluista puolestaan suljetaan jopa useita kymmeniä.

Osa yliopistoista tulee saamaan Opetusministeriöltä valtiollista ekstratukea kompensoimaan lukukausimaksuissa menetettyjä varoja. Tuki keskitettäneen kuitenkin vain kannattavimpiin instituutioihin. Kannattavuus tullaan määrittelemään muun muassa sen perusteella, kuinka hyvin kyseisestä yliopistoista valmistuneet ovat työllistyneet.

 

Sanat: Oona Juutinen