Pakistanin yliopistoissa pelätään

T:Teksti:

Osama bin Ladenin kuolema romahdutti yliopistojen läsnäoloprosentit Abbottabadissa.

Pakistanin Abbottabad tunnetaan lukuisista, korkeatasoisista koulutuslaitoksistaan. Kaupungissa sijaitsee muun muassa maan sotakorkeakoulu sekä yhdeksän lääketieteellistä tiedekuntaa, joista yksi on naisille. Koulujen kaupungiksikin kutsuttu Abbottabad vetääkin puoleensa opiskelijoita kautta maan.

Abbottabadin maine opiskelun kehtona on kuitenkin kärsinyt sen jälkeen kun Yhdysvaltain erikoisjoukot surmasivat Osama bin Ladenin toukokuun alussa. Kilometrin säteellä bin Ladenin Bilal Townin hienostokaupunginosassa sijainneesta piilopaikasta toimii noin 40 eri oppilaitosta.

Yliopistossa pelätään nyt mahdollisia vastaiskuja joko Al-Qaidan tai Talibanin taholta. Molempien ryhmien tiedetään viime vuosina kohdistaneen lukuisia hyökkäyksiä pakistanilaisiin oppilaitoksiin Hyökkäyksissä on saanut surmansa useita opiskelijoita ja opettajia. Jotkut pelkäävät myös lisäoperaatioita Yhdysvaltain taholta, sillä bin Ladenin apureiden huhutaan yhä oleskelevan Abbottabadin alueella.

Monet sisäoppilaitosten muualta maasta kotoisin olevat opiskelijat ovatkin palanneet koteihinsa, ja jäljelle jääneet viettävät aikansa sisätiloihin sulkeutuneina. Paikallisten arvioiden mukaan läsnäoloprosentti monissa Abbottabadin oppilaitoksissa on lähes puolittunut bin Ladenin kuoleman jälkeen.

Modernage Collegen rehtori Abdul Wahid Mir kertoi University World Newsille opiskelijoiden vanhempien soittelevan kouluun jatkuvasti ja tiedustelevan lastensa turvallisuuden perään. Hän myönsi, ettei turvallisuutta Abbottabadin kaltaisessa kaupungissa voida juuri nyt taata

”Tapahtumalla tulee olemaan negatiivinen vaikutus koulutukseen täällä. Se tulee lisäämään turvattomuuden tunnetta opiskelijoiden ja heidän vanhempiensa keskuudessa, mikä tulee näkymään rajuna pudotuksena oppilasluvuissa tulevina vuosina.”

 

Sanat Oona Juutinen

Kuva Christian Payne