Valtiotieteilijöiden promootiokulkue taisteli tuulenpuuskia vastaan

T:Teksti:

Valtiotieteellisen tiedekunnan promootio keräsi Senaatintorille suuren määrän uteliaita turisteja ja vihittyjen omaisia. Promootiossa vihittiin noin 160 maisteri- ja tohtoripromovendiä akateemiseen arvoonsa. Katso Ylioppilaslehden kuvakooste juhlakulkueesta.

Valtiotieteellisen tiedekunnan promootion teema on tänä vuonna Rajaton yhteiskunta ­- yhteinen vastuu. Viiden vuoden välein järjestettävissä, kolme päivää kestävissä promootiojuhlallisuuksissa
maisterit ja tohtorit eli promovendit saavat oikeuden käyttää akateemisen arvon merkkejä: maisterinsormusta ja laakeriseppelettä sekä tohtorinhattua ja -miekkaa.
Tänä vuonna kunniatohtorin arvon sai yhteensä 12 yhteiskunnallisesti ansioitunutta henkilöä. Kunniatohtoreiksi promovoitujen joukossa oli muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Promootiojuhlallisuudet alkoivat Floran päivänä 13.5., jolloin seppeleensitojattareksi valittiin Paula Vartia. Valinnan kunniaksi nautittiin juhlalounas.

Kolmen päivän promootiourakka alkoi eilen torstaina Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällä. Seppeleensitojat sitoivat seppeleet maisteripromovendeille yleisen seppeleensitojattaren opastusten mukaan, ja tohtoripromovendit teroittivat miekkansa miekanhiojien pyörittäessä tahkoa. Seppeleensitojais- ja miekanhiojaisillallinen nautittiin Suvilahden Kattilahallissa.

Tänään oli vuorossa Aktipäivä, jonka aloitti promootioakti Päärakennuksen juhlasalissa. Promovendit vihittiin akateemiseen arvoonsa vuodesta 1643 noudatettujen perinteiden mukaisesti.

Promootioaktin jälkeen vastavihityt maisterit ja tohtorit siirtyivät juhlakulkueessa Tuomiokirkolle ekumeeniseen promootiojumalanpalvelukseen punaista mattoa pitkin.
Juhlakulkuetta säestivät tykkien jylinä ja kirkon kellot. Oman jännityksensä kulkueeseen toi puuskittainen tuuli, joka tarttui erityisesti maisteripromovendien seppeleisiin.

Huomenna lauantaina promovendit kokoontuvat Purjehdus- ja tanssiaispäivään.
Aamupäivän promootiopurjehduksella perinnealukset vievät promovendit seuralaisineen merellisiin tunnelmiin.
Promootio huipentuu illan promootiotanssiaisiin ja -illalliseen. Promovendit ovat harjoitelleet viime viikkoina eritoten maisterifranseesia ja tohtoripoloneesia, mutta luvassa on myös valsseja sekä vanhojen tansseista tuttuja askelkuvioita.
Tanssiaisten jälkeen yökulkue vierailee Helsingin keskustan patsailla, pitää puheita ja levittää promootiohenkeä kesäyössä.