Bahrainilaiset eivät saa protestoida ulkomaillakaan

T:Teksti:

Hallitus on peruuttanut ulkomailla opiskelevien bahrainilaisten apurahoja näiden osallistuttua mielenosoituksiin.

Bahrainilaiset ovat protestoineet maansa hallintoa vastaan jo kuukausia. Alunperin etnisten ryhmien välistä tasa-arvoa sekä poliittista vapautta vaatineet mielenosoitukset ovat sittemmin laajentuneet vaatimaan myös kuninkaan luopumista vallasta.

Maan pääministeri on julistanut mielenosoitusten olevan verrattavissa vallankaappausyritykseen ja valtiovalta onkin puuttunut demokratiaa vaativiin mielenosoituksiin kovalla kädellä. Jo yli kolmekymmentä ihmistä on kuollut. Lisäksi useita on kateissa.

Monet ulkomailla asuvat bahrainilaiset ovat osallistuneet asuinpaikkakunnillaan järjestettyihin tukimielenosoituksiin. Bahrainin hallitus pitää kuitenkin kansalaisiaan silmällä, eikä hallinnon vastaisia toimia hyväksytä ulkomaillakaan.

The Guardian raportoi useiden Iso-Britanniassa asuvien bahrainilaisten kohtaamista seurauksista. Tähän mennessä jo yli 20 valtion apurahoilla maassa opiskelevaa bahrainilaista on saanut kuulla lukukausimaksujensa maksamisen yllättäen loppuneen heidän otettuaan osaa Iso-Britanniassa järjestettyihin mielenosoituksiin.

Näin kävi myös The Guardianiin kokemuksistaan kirjoittaneelle Suliman al-Bahrainille. Syyksi apurahan perumiselle kerrottiin opetusministeriön sääntöjen rikkominen mielenosoitukseen osallistumalla. Rikkeestä sanottiin olevan todisteena mielenosoituksen aikana otettuja kuvia sekä videomateriaalia.

Bahrainin opetusministeriö on ollut yhteydessä monien opiskelijoiden perheisiin ja opiskelijoita on kehotettu palaamaan välittömästi kotiin. He epäilevät kuitenkin saattavansa joutua pidätetyksi palatessaan. Monet opiskelijoista ovatkin huolissaan turvallisuutensa puolesta, ja osa heistä suunnittelee hakevansa turvapaikkaa Iso-Britanniasta opiskeluviisuminsa päätyttyä.

Iso-Britannian ulkoministeriö on ilmoittanut olevansa tietoinen kotimaansa hallintoa vastaan kampanjoivista bahrainilaisista. Hallitus onkin pyytänyt Bahrainia kunnioittamaan kansalaistensa oikeutta osallistua rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Jim Rudoni