Ei mikään bosslady – haastattelussa presidentti Tarja Halonen

Työn automatisointi johtaa oppimiseen ja vapauteen, toivoo Tarja Halonen.

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Sara Hornig

Kuka: Tarja Halonen, 75

Asuu: Hakaniemessä

Tekee: Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja. Kansallisgallerian hallituksen ja WWF:n hallintoneuvoston puheenjohtaja. Tasavallan presidentti 2000-2012.  

***

Yliopiston hallitus on riitaisampi kuin Suomen hallitus.

Ei varmasti! Väittäisin, että tällä hetkellä Helsingin yliopiston hallitus on varsin yhtenäinen mutta hyvin keskusteleva.  

Onko Suomi tasa-arvoinen maa?

Kansainvälisesti ottaen Suomi on varsin hyvä maa tasa-arvon suhteen. Paljon on kuitenkin petrattavaa sekä sukupuolten välisessä tasa-arvossa että erilaisten etnisten ja kulttuurillisten erojen huomioon ottamisessa.  

Mikä nuorisoa vaivaa?

Nuoruus. Näin on ollut aina ja ikuisesti: jo antiikin kreikkalaiset ilmoittivat, että nykynuoriso on ihan mahdotonta. Nuoria pitää kannustaa muutoksiin ja ottamaan nopeasti vastuuta yhteiskunnasta. Sitä vastuuta ei koskaan anneta ilman omaa aktiivisuutta.  

Mikä keski-ikäisiä vaivaa?

Se ettei ole enää nuori ja että vanhuus alkaa olla lähellä. Keski-ikäisiä vaivaa mahdoton kiire, ruuhkavuodet. Pitäisi ehtiä sekä muistamaan mennyt että näkemään tuleva.  

Mitä teet, kun et saa unta?

Olen mahdottoman hyvä nukkuja! Mutta yksi vanhoilta ajoilta tuttu keino on aromaattinen kuuma kylpy. Joskus ajan kuntopyörällä. Ainakin on varottava lukemasta mitään liian mielenkiintoista.  

Kissat kiinnostavat. Mistä se johtuu? 

Ne ovat itsenäisiä ja odottamattomia. Sitä ominaisuutta on huomattavasti helpompaa ihailla kissassa kuin kanssaihmisissä.  

Haaveilet salaa kolmannesta presidenttikaudesta.

En varmasti. On yksi ihmisystävällisimpiä ajatuksia, että kausia on vain kaksi. Presidentiksi valitut eivät yleensä siinä vaiheessa edes haluaisi jatkaa, vaikka suomalaiset pysyvässä kekkoskompleksissaan niin kuvittelevat.  

Työpaikkamme automatisoidaan. Mitä siitä seuraa?

Elinikäistä oppimista, paljon uudelleenkouluttautumista, toivottavasti myös ihmisten vapauttamista luovempiin tehtäviin. Toivon, että yhä enemmän siirrytään vaiheeseen, jossa koneet oppivat mukautumaan ihmisiin eivätkä ihmiset koneisiin.  

Donald Trump on tyhmä kuin saapas.

En tunne herra Trumpia itse, mutta hänellä on ollut aika omaperäisiä kommentteja sekä amerikkalaisesta että kansainvälisestä yhteiskunnasta. Viholliskuvia ei kannata tehdä itään eikä länteen vaan pyrkiä löytämään yhteistyömahdollisuuksia.  

Kuinka paljon turhaudutte, kun Sauli Niinistö sanoo mahdollisimman monella sanalla mahdollisimman vähän?

Olen oikeastaan ihaillut sitä, kuinka paljon hän on pystynyt vaikuttamaan työssään siitä huolimatta, että presidentin valtaoikeuksia on useaan otteeseen kavennettu. Jaettu valta on hyvä asia: eduskunta, hallitus, oikeushallinto ja presidentti. Silloin ei synny niin vaarallisia mutkia.  

Mikä on romanttisinta maailmassa?

Elämä itse. Ja tietenkin rakkaus eri muodoissaan.  

Oletko bosslady?

Sana bosslady on mielestäni jälleen yksi tapa kertoa siitä, etteivät naiset saisi olla vahvoja. Nimittää ne sua sitten bossladyksi tai vanhaksi lehmäksi, sen kun teet, mitä haluat.  

Missä EU, siellä ongelma.

Toivottavasti EU olisi siellä, missä on ongelma, sillä EU on kansainvälisesti katsottuna yksi tehokkaimpia keinoja ratkaista niitä.  

On synnytystalkoiden aika.

Ei ole, mutta on aika pohtia sitä, minkä vuoksi ihmisten unelmat perheestä ja sen koosta ovat erilaisia kuin todellisuus. Jos tuntuu, että olisi kiva saada parisuhde ja lapsia, kannattaa kuunnella sydäntään ja katsoa realistisesti mutta ei liian synkästi sitä, mitä mahdollisuuksia siihen nyky-Suomessa on. Enemmän on mahdollisuuksia kuin uhkia.