Naisia houkutellaan luonnontieteisiin kertomalla hajuvesistä ja kauneusleikkauksista

T:Teksti:

Yliopistot kautta maailman pohtivat kuumeisesti, kuinka saada miehiä harvemmin luonnontiedealoille hakeutuvat naiset kiinnostumaan luonnontieteiden opiskelusta.

British Journal of Educational Psychology julkaisi yläasteikäisille teetetyn tutkimuksen, jonka mukaan luonnontieteet kiinnostavat tyttöjä enemmän, mikäli ne esitetään ”naisystävällisellä” tavalla. Esimerkiksi fysiikka muuttui tavallista kiinnostavammaksi, kun lasersäteitä käsiteltäessä puhuttiin niiden käytöstä kauneusleikkauksissa.

Samaa taktiikkaa käytetään esimerkiksi Puolan yliopistoissa, jossa useat korkeakoulut järjestävät vain naisille suunnattuja tutustumispäiviä. Uutissivusto Thenews.pl kertoi päivien ohjelman olevan varta vasten kohderyhmää varten suunniteltua. Esimerkiksi Gdanskin teknillisessä yliopistossa vierailijat saivat tilaisuuden valmistaa itse parfyymia.
Naisten tutustumispäiviä on järjestetty Puolassa jo neljä vuotta, ja tapahtuman koordinaattori Bianka Siwiskan mukaan niistä on ollut hyötyä. Teknillisissä yliopistoissa opiskelevien naisten määrä on hänen mukaansa noussut tänä aikana viisi prosenttia.

Myös positiiviset roolimallit vaikuttavat opintojen mielekkyyteen. Sosiaalipsykologien Massachusettsin yliopistossa tekemän tutkimuksen mukaan yhteys tieteen aloilla menestyneisiin naisiin on tärkeää korkeakouluopintojensa alussa oleville nuorille naisille. Kontakti esimerkiksi naisprofessoriin parantaa opiskelijoiden itsetuntoa sekä auttaa näitä ajattelemaan tulevaisuutta luonnontieteilijänä.

Sanat Oona Juutinen
Kuva Saturday Morning Breakfast Cereal