Anteeksi kuinka, pakolaissihteeri Vaarnamo?

T:Teksti:

Helsingin Sanomat uutisoi 12.4. pakolaisten ongelmista pankkitilien avaamisessa. Savonlinnassa pohditaan, voisiko tuet maksaa tämän vuoksi käteisellä.

Jutussa pakolaissihteeri Varpu Vaarnamo pelkää ”sen aiheuttavan kateutta ja ongelmia paikallisten kanssa, jos pakolaiset alkavat kävellä kaupungilla rahatukku taskussaan”.

Mitä tarkoitit?

”Kun tulet paikasta, jossa olet ollut luontaistaloudessa, pankkikäyttäytyminen ja rahan kanssa pelaaminen voi olla ongelma. Esimerkiksi Burmasta tulleet eivät ole tottuneet näkemään rahaa. He eivät vieraassa kulttuurissa tiedä, miten pitää käyttäytyä.”

Oletko sitä mieltä, etteivät pakolaiset osaa käsitellä rahaa?

”En ole huolissani heistä vaan pahasta maailmasta. Siitä että heidät ryöstettäisiin. Eivät he sen holtittomampia rahan kanssa ole. Pidän sitä turvallisuusriskinä, jos tieto siitä leviää, että ihmisillä on tiettyinä päivinä käteistä mukanaan. Kun lehtijuttu julkaistiin, se jo herätti kateutta. Sähköpostiini tuli paljon kyselyjä, miten pakolainen voi saada niin paljon.”

Väitteen kateellisesta kantaväestöstä ja holtittomista pakolaisista voi kuitenkin tulkita molemmin puolin rasistiseksi.

”En ymmärrä, että siinä olisi mitään rasistista. Minusta rasismia on se, ettei ihmiselle anneta sellaista perusoikeutta kuin pankkitili.”

Ann-Mari Huhtanen