Anteeksi kuinka, komisario Jouni Niskanen?

T:Teksti:

Helsingin poliisi löysi Ruoholahden McDonald´sista kaapatun Ronald McDonald -patsaan kotietsinnässä. Patsaskaappauksen taustalla oli mm. taiteilija Jani Leinonen. Poliisi teki tapauksen vuoksi kaksi kotietsintää.

Rikosylikomisario Jouni Niskanen, kotietsinnän voi suorittaa vain sellaisen rikoksen perusteella, josta seuraa ainakin puoli vuotta vankeutta. Mistä hampurilaispellen anastajia epäiltiin?
”Rikosnimike oli varkaus. Maksimirangaistus on 1,5 vuotta vankeutta.”

Alle 500 euron arvoisen tuotteen anastus luokitellaan yleensä näpistykseksi. Ebay:ssa vastaavia pystejä on kaupattu muutamalla sadalla eurolla. Minkä hintaiseksi patsas luokiteltiin?
”Asianomistaja ilmoitti patsaan hinnaksi 3 500 euroa, ja poliisi lähti siitä. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan rikosnimike on näpistys, jos tuotteen arvo on alle 500 euroa. Se ei kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva seikka, vaan myös tekotapa ja teon suunnitelmallisuus ratkaisevat. Poliisi käyttää arviossa kokonaisharkintaa.”

Toimittajaltamme pöllittiin pari vuotta sitten maastopolkupyörä, jonka arvo on samaa luokkaa mäkkärin pellepatsaan kanssa. Aikooko poliisi käyttää yhtä paljon resursseja toimittajamme fillarin takaisin saamiseen?
”Jos saisin yhtä helposti tietää, missä varastettu fillari sijaitsee, hakisin sen kyllä. Julkisuus ei vaikuta tutkintatoimiin. Yleensä polkupyörävarkauksissa ei juuri jää jälkiä tekijöistä, toisin kuin tässä tapauksessa, jossa tekijät jättivät aktiivisesti julkisuuteen merkkejä itsestään.”

Maria Manner