Tyylitarkastus: Tee se itse

T:Teksti:

Kukka Mönkkönen, 23

”Neulon paljon pipoja ja huiveja. Omaa tyyliäni ohjaa eniten se, mitä kirppikseltä sattuu löytymään. Tyylini perimmäinen ajatus on ekologisuus. Käsityötieteen opiskelijat pukeutuvat jokainen omalla tavallaan. Laitokselle on kiva tulla joka päivä, sillä täällä opiskelijat panostavat omaan pukeutumiseensa.”

Anna Virtanen, 21

”Olen virkannut tätä huivia luennoilla. Arvostan itse tehtyjä vaatteita ja asusteita, sillä itse tekeminen kasvattaa kärsivällisyyttä. Samalla saa näkyviin oman kädenjäljen ja tekemiseen liittyvän tuskan! Vitsinä ajattelen, että käsityötieteen opiskelijoiden keskuudessa näkyy kilpailu siitä, kuka on neulonut tai ommellut villeimmän näköisiä vaatteita.”

Meri Leppänen, 22

”Mieluummin teen itse kuin juoksen kaupoissa etsimässä sopivaa myssyä. Ostan langat, suunnittelen mallin, ja niin minulla on tämä myssy, jota ei kaupasta noin vain löydä. Ennen kuin tulin opiskelemaan käsityötiedettä, ajattelin, että täällä kaikki pukeutuisivat omaleimaisemmin ja taiteellisemmin. Vastassa olikin ihan normaalisti pukeutuvia ihmisiä!”

Rheespu Purovaara, 23

”Löysin langat tähän pipoon kirpparilta. Pukeudun melko värikkäästi, enkä seuraa muotia. Tyylini on melko riippuvainen siitä, mitä anoppi sattuu minulle löytämään kirppareilta tai matkoiltaan. Käytän vain kierrätettyjä tai itse tehtyjä vaatteita.”

Päivi Laakso, 31

”Nämä lapaset tein vuosi sitten kurssityönä. En ole näitä hirveästi käyttänyt, mutta aamulla ei sattunut löytymään muita. Neulon itselleni jonkin verran vaatteita ja asusteita. Kahden pienen lapsen äitinä en kuitenkaan ehdi neuloa paljon. Kevät ei näy pukeutumisessani mitenkään, ei värillisesti eikä tyylillisesti.”

Milka Varmola, 26

”Stereotyyppinen kuva käsityönopettajan tyylistä on melko tyylitön. En mene siihen muottiin. Mallit pipooni ja sormikkaisiini ovat omasta päästäni. Tein näistä oman tyylini mukaiset eli graafiset ja pelkistetyt. Käsin neulominen on nyt muotia, ja sen huomaa käsityötieteen opiskelijoiden keskuudessa. Ei meitä muuten erota valtaväestöstä.

Sanat Maisa Akkola
Kuvat Teemu Granström

<O>Tee se itse

<ING>Tarkastimme käsityötieteilijöiden neulomukset.</ING>

<B>KUKKA MÖNKKÖNEN, 23</B>
Neulon paljon pipoja ja huiveja. Omaa tyyliäni ohjaa eniten se, mitä kirppikseltä sattuu löytymään. Tyylini perimmäinen ajatus on ekologisuus. Käsityötieteen opiskelijat pukeutuvat jokainen omalla tavallaan. Laitokselle on kiva tulla joka päivä, sillä täällä opiskelijat panostavat omaan pukeutumiseensa.

<B>ANNA VIRTANEN, 21</B>
Olen virkannut tätä huivia luennoilla. Arvostan itse tehtyjä vaatteita ja asusteita, sillä itse tekeminen kasvattaa kärsivällisyyttä. Samalla saa näkyviin oman kädenjäljen ja tekemiseen liittyvän tuskan! Vitsinä ajattelen, että käsityötieteen opiskelijoiden keskuudessa näkyy kilpailu siitä, kuka on neulonut tai ommellut villeimmän näköisiä vaatteita.

<B>MERI LEPPÄNEN, 22</B>
Mieluummin teen itse kuin juoksen kaupoissa etsimässä sopivaa myssyä. Ostan langat, suunnittelen mallin, ja niin minulla on tämä myssy, jota ei kaupasta noin vain löydä. Ennen kuin tulin opiskelemaan käsityötiedettä, ajattelin, että täällä kaikki pukeutuisivat omaleimaisemmin ja taiteellisemmin. Vastassa olikin ihan normaalisti pukeutuvia ihmisiä!

<B>RHEESPU PUROVAARA, 23</B>
Löysin langat tähän pipoon kirpparilta. Pukeudun melko värikkäästi, enkä seuraa muotia. Tyylini on melko riippuvainen siitä, mitä anoppi sattuu minulle löytämään kirppareilta tai matkoiltaan. Käytän vain kierrätettyjä tai itse tehtyjä vaatteita.

<B>PÄIVI LAAKSO, 31</B>
Nämä lapaset tein vuosi sitten kurssityönä. En ole näitä hirveästi käyttänyt, mutta aamulla ei sattunut löytymään muita. Neulon itselleni jonkin verran vaatteita ja asusteita. Kahden pienen lapsen äitinä en kuitenkaan ehdi neuloa paljon. Kevät ei näy pukeutumisessani mitenkään, ei värillisesti eikä tyylillisesti.

<B>MILKA VARMOLA, 26</B>
Stereotyyppinen kuva käsityönopettajan tyylistä on melko tyylitön. En mene siihen muottiin. Mallit pipooni ja sormikkaisiini ovat omasta päästäni. Tein näistä oman tyylini mukaiset eli graafiset ja pelkistetyt. Käsin neulominen on nyt muotia, ja sen huomaa käsityötieteen opiskelijoiden keskuudessa. Ei meitä muuten erota valtaväestöstä.

<T>
Sanat Maisa Akkola

Kuvat Teemu Granström