Draamakuningattaria ja tunnehyökyjä

T:Teksti:

Kun kyse on ilmastonmuutoksesta, edes paatuneet poliitikot eivät voi pidätellä tunnehyökyä. Ilmastopolitiikan tutkija Antto Vihma tarkkailee työkseen maailmanpolitiikan draamakuningattaria, joista tulee kokouksissa todellisia myrskyn merkkejä.

”Joskus iskee alemmuuskompleksi, kun muut yksikön ihmiset tutkivat suurvaltoja, sotaa ja isoja koneita, ja mä puuhastelen ympäristöasioiden ja neuvottelujen kanssa.”

Tutkija Antto Vihma, 32, on turhan vaatimaton. Häntä pyydeltiin puoli vuotta tutkijaksi Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -ryhmään, kunnes hän lopulta suostui. Nyt Vihma seuraa kansainvälistä ilmastopolitiikkaa ja arvelee olevansa Suomen ainoa tutkija, joka työkseen kiertää tarkkailemassa kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja.

”Suuret ilmastokokoukset kuten Bali, Kööpenhamina ja Cancun ovat politiikan Super Bowl -otteluita. Paikalla on 10 000 ihmistä, valtionpäämiehiä ja kaikki ilmastopolitiikan supertähdet. Mediashow on maailmanlaajuinen.”

Kokouksissa nähdään suurta draamaa. Tunteet ovat pinnassa, neuvottelijat väsyneitä ja vihaisia. Jos haluaa todistaa, millaiseksi meininki pahimmillaan yltyy, kannattaa Vihman mukaan katsoa netissä suoraa lähetystä ilmastoneuvottelujen loppukokouksesta. Siellä pidetään tunteikkaita puheenvuoroja, esitetään uhkavaatimuksia ja solvataan kanssaneuvottelijoita. Pienten saarivaltioiden edustajat tehostavat puheenvuoroaan kyynelillä. Joskus vuotaa myös veri.

”Kööpenhaminassa Venezuelan neuvottelija tehosti puhettaan niin painokkaasti, että hakkasi kätensä verille pöydänlaitaan.”

Kannattaa pitää silmällä esimerkiksi Intian ympäristöministeriä Jairam Rameshia, joka on karismaattinen showmies, sekä Etelä-Afrikan Sandea de Wetiä.

”Loistava neuvottelija, joka käyttää häpeilemättömästi hyväkseen sitä, että on nainen ja kehitysmaasta.”

Toisinaan myös tutkijoiden ja tarkkailijoiden tunteet kuumenevat niin, etteivät he tyydy vain seuraamaan sivusta.

”Bonnissa viime kesänä pari tarkkailijaa kilahti Saudi-Arabialle, joka hidastaa ja viivyttää neuvotteluja niin paljon kuin pystyy. He varastivat maan nimikyltin, katkaisivat sen, tunkivat vessanpönttöön ja ottivat kuvan. Seurasi diplomaattinen selkkaus.”

 

Vihman opiskelu-uran pari ensimmäistä vuotta olivat levottomia.

”Fuksivuosi katkesi siihen, että lähdin kyproslaiseen hotelliin töihin. Lauloin kahdeksan kuukautta Abbaa tekoparta naamassa.”

Abba-impersonaattorin hommien lisäksi Vihma kasvatti opiskeluaikanaan mehiläisiä.

”Saimme rahaa kehitysprojektiin, jonka tarkoitus oli opettaa mehiläisenhoitoa Ghanassa ja Madagaskarilla. Järjestimme trooppisen mehiläisenhoidon kurssin ja opiskelimme Madagaskarilla neljä kuukautta mehiläisenhoitoa.”

 

Kun Vihma ei ravaa maailmalla ympäristökokouksissa, hän urheilee, lukee ja musisoi. Entinen savaten harrastaja kävi Helsingin Atleettiklubin nyrkkeilytunneilla ja treenaa nyt satunnaisemmin kavereiden kanssa Kisahallissa. Eniten aikaa vie kuitenkin musiikki, eritoten ranskalainen iskelmä.

Vihma isännöi yhdessä Timo Wrightin kanssa parin kuukauden välein Belmondo-klubia. Klubilla soi uusi ja vanha ranskalainen iskelmä, pop ja chansonit. Vihman suosikkeja ovat Jeanne Moreau, Coralie Clément ja Yves Montand ”luultavasti siksi, että kirppareilta on hyvin helppo löytää halvalla hänen levyjään”.

Vihma on kuunnellut Ranska-poppia teinistä lähtien.

”Parikymppisenä tuli rap-vaihe, sitten palasin ranskalaiseen poppiin ja juustoiseen iskelmään.”

Oma punk-bändi, Maria Gasolinan jäsenten kanssa perustettu The Fuck You Fucks jäi muiden kiireiden alle.

”Perustamme bändejä baari-iltoina, mutta ne tuppaavat unohtumaan aamuun mennessä.”

Maria Pettersson

Belmondo-klubi toukokuussa. Ravintola Musta Kissa, Toinen Linja 15.

 

Kuka

Antto Vihma, 32, työskentelee tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmassa. Hän seuraa kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja ja kirjoittaa väitöskirjaa, jossa tarkastellaan globaalin ilmastopolitiikan oikeudellisia ulottuvuuksia. Vihma toimii myös Belmondo-klubin dj:na.

Himottaa
”Päästä eläkkeelle Sardiniaan naukkailemaan pastista olkihatussa.”
Kaduttaa
”Liian vähäinen yöuni viikonloppuna.”
Kyrpii
”Se, että rennon tyylikkäitä housuja on niin vaikea löytää.”