Yhden elokuvan maraton

T:Teksti:

Ihme-nykytaidefestivaali esittää maailman pisimmän elokuvan. Pätkä kestää 240 tuntia.

Eläköön nykyaika -nimisen elokuvan pääosassa on Stora Enson pääkonttori, jonka Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1962. Miten Katajanokalla sijaitseva rakennus muuttuu tulevien tuhansien vuosien aikana? Sulaako sokeripala? Se selviää vain katso­malla.

Kööpenhaminalaisen taiteilijaryhmän Superflexin (Bjørnsterne Reuter Christiansen, Jakob Fenger ja Rasmus Nielsen) teos esitetään 40 neliömetrin kokoiselta led-taululta Kauppatorilla. Näytös jatkuu tauotta kymmenen vuorokautta.

Kuinka elokuvafriikki voi välttää puutumisen? Kysyimme neuvoja alan ammattilaisilta.

Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmapäällikkö ja Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Timo Malmi: ”Noin pitkää elokuvaa en lähtisi edes katsomaan. Elokuva-arkistossa esitetty seitsemäntuntinen Sátántangó oli ihan maksimi. Rajansa kaikella, mutta neuvoisin varaamaan mukaan energiajuomaa tai kahvia. Tuolin pitää olla sopiva, se ei saa olla liian mukava. Esimerkiksi Orionissa penkit ovat liian hyvät, siellä meinaa nukahtaa.”

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistokoordinaattori ja Artisokan festivaalikoordinaattori Sonja Löfström: ”Ottaisin mukaan termospullon ja tuplavillasukat. Elokuva kuulostaa mielenkiintoiselta ja varmaan käyn itsekin katsomassa, mutta vain osan siitä.”

Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen: ”Kannattaa varautua kärsivällisyydellä. Tietysti mukaan kannattaa ottaa eväitä ja paljon kahvia – ehkä myös huumoria. Nelituntinen Tuulen viemää taitaa olla pisin, minkä olen itse nähnyt, ja se on käytännössä maksimipituus.”

Marko Ylitalo

Eläköön nykyaika -elokuvaveistos alkaa Helsingin Kauppatorilla 23.3. kello 20 ja päättyy 2.4. kello 21.

Ihme 2011 -nykytaidefestivaalin Ihme-päivät Vanhalla ylioppilastalolla 1.4.-3.4. Vapaa pääsy.

Ohjelmisto osoitteessa www.ihme2011.fi