Robotit jäljittävät maanjäristyksen uhreja

T:Teksti:

Japanissa ja Kaliforniassa – molemmat kuuluisia maanjäristysalueita – kehitellään robotteja, jotka voivat nopeuttaa ja tehostaa uhrien löytämistä raunioista sekä heidän saattelemistaan turvaan.


Käärmebotti

Japanin johtavan pelastusrobottien suunnittelijan Satoshi Tadokoron uusi keksintö on lähes kahdeksanmetrinen käärmerobotti, jonka on tarkoitus luikerrella raunioihin ja etsiä niistä ihmisiä.
Robotti on päällystetty moottoroiduilla nylon-karvoilla, joiden avulla robotti liikkuu. Se etenee noin viiden sentin sekuntivauhtia ja selviytyy näppärästi kulmista ja esteistä. Samalla robotti välittää kamerakuvaa raunioista. Käärmebottia on testattu onnistuneesti Floridassa, jossa sillä etsittiin loukkuun jääneitä ihmisiä romahtaneesta parkkihallista.


Torakkabotti

Kalifornian Berkeley-yliopiston kehittämä Dash on kierrätysmateriaaleista valmistettu halpa, erittäin kestävä ja pienikokoinen etsintärobotti. Pääasiassa vanhoista kännykänosista ja pahvista rakennettu robotti maksaa alle euron. Kamerana käytetään kierrätettyjä kännykkäkameroita. Torakkabottia on kaavailtu käytettäväksi esimerkiksi Haitin kaltaisissa maissa, joissa ei ole mahdollisuutta saada nopeasti paikalle suurta määrää huipputekniikkaa. Pienikokoinen robotti on ketterä ja liikkuu jopa puolitoista metriä sekunnissa. Se on myös esikuvaötökkänsä tapaan yllättävän kestävä – robotin voi heittää alas kymmenkerroksisesta talosta, ja vehje jatkaa vipellystään.

Hakubotti
Ei, tämä robotti ei ime koekaniininsa aivoja ulos. Se harjoittelee ihmisen pelastamista tuhoalueelta. Tokion palolaitos kehitteli robottia alun perin tilanteisiin, joissa uhrit on saatava turvaan paikasta, jossa on räjähtänyt pommi. Maanjäristys toi The RoboCue -robotille uusia käyttötarkoituksia.
Robotti paikallistaa uhrit ultraäänisensoreilla ja infrapunakameroilla. Sitten se – ainakin mainoslauseen mukaan – lastaa uhrit hellävaroen kyytiin ja kuljettaa turvaan.

Arkkubotti
Jokohaman poliisilaitoksen kehittämä, hieman liikkuvaa ruumisarkkua muistuttava pelastusrobotti lastaa uhrin sisäänsä ja rullaa pois. Infrapunakameroin varustettua robotti on kauko-ohjattava pelastusväline, jolla loukkaantuneita voidaan kuljettaa esimerkiksi romahtamaisillaan olevista taloista ulos ilman, että pelastushenkilökuntaa asetetaan vaaraan. Arkun sisällä on sensori, joka mittaa potilaan verenpainetta, pulssia ja muita elintoimintoja pelastuksen ajan.

Rullaluistelubotti
Tokion teknillisen korkeakoulun professori Shigeo Hirose on kehittänyt kolme hiukan eri tavoin liikkuvaa etsintärobottia. Ensimmäinen on pienen käärmeen näköinen laite, jossa on pyörät kaikilla puolilla runkoa. Niinpä robotti voi jatkaa etenemistä, vaikka se putoaisi ja kääntyisi katolleen. Toinen on saman robotin vaikeisiin oloihin tarkoitettu versio, jonka pyörät on korvattu telaketjuilla ja josta on tehty veden- ja pölynkestävä. Kolmas, kuvassa oleva robotti voi liikkua joko jaloilla tai pyörillä. Sen sensorit aistivat, millainen maaperä on kyseessä. Jos maa on epätasainen ja siinä on esteitä, robotti liikkuu jaloilla. Kun se pääsee tasaiselle maalle, se vaihtaa jalat pyöriin ja rullaa nopeasti ja energiatehokkaasti rullaluistelun liikkeitä imitoiden.

Hengityksen jäljittäjä
Chibam teknillisen instituutin kehittämä Quince on suunnilleen leluauton kokoinen robotti, jossa on neljä paria pyöriä, kuusi sähkömoottoria ja käsivarsi, jolla robotti voi esimerkiksi aukaista ovia tai kantaa ruokatarvikkeita. Sen hienoin ominaisuus ovat kuitenkin infrapunakamera ja hiilidioksidisensorit, joiden avulla se pystyy jäljittämään loukkuun jääneitä ihmisiä hengityksen ja rumiinlämmön perusteella.

Lähteet: ABC, BBC, PopSci