Neljä neroa

T:Teksti:

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään satojen lyhytelokuvien lisäksi pitkiä henkilökuvia suurista miehistä.

”Eläköön minä, anarkia ja alkoholi sekä rikkinäiset mutta syvät ihmissuhteet.”

Näin lausui Matti Pellonpää (1951-1995), joka aikoinaan pokkasi Euroopan parhaan miesnäyttelijän palkinnon. Janne Kuusen Boheemi elää (2010) muistelee koirankatseisen myötätuntoisesti Aki Kaurismäen luottonäyttelijää ja yhtä sukupolvensa lahjakkainta taiteilijaa.

Toinen elokuvajuhlien valkokangasnero on Charlie Chaplin (1889-1977), jonka ura alkoi jo lapsena niin kuin Pellonpäänkin. Molemmat myös kasvattivat vartuttuaan kuuluisat viikset. Chaplinilta nähdään live-säestetty Nykyaika-klassikko (1936), jossa mykkäelokuvan monitaituri kapinoi kellokorttikulttuuria vastaan – eli boheemielämän puolesta.

Kun Chaplin Nykyajan jälkeen esitti diktaattoria Hitler-satiirissaan (1940), Romanian tuleva itsevaltias täytti 22 vuotta. Tästä ”Karpaattien nerosta” kertoo Andrei Ujican ohjaama ja käsikirjoittama The Autobiography of Nicolae Ceausescu (2010). Kolmetuntinen dokumentti rakentaa muotokuvan pelkällä arkistomateriaalilla ilman selittävää kommentointia. Tyrannin tietä kuljetaan hallintokauden alun spektaakkelimaisista puoluekokouksista ehtoopuolen tyhjähyllyisiin supermarketteihin.
Ujican on sanottu tekevän Nicolae Ceausesculle (1918-1989) saman kuin Sofia Coppola teki Marie Antoinettelle ja Todd Haynes Bob Dylanille (I`m Not There).

Jos romanialaisdiktaattori oli pihalla, oli sitä myös beatnikeistä pahamaineisin eli William S. Burroughs (1914-1997) – tosin eri syistä. Burroughs oli vähintäänkin yhtä lahjakas narkomaanina kuin kirjailijana. Yony Leiserin esikoisohjaus A Man Within (2010) paneutuu amerikkalaisen ikonin ja anti-ikonin addiktioita täynnä olevaan elämäntarinaan myyttiä pönkittäen. Ystäväänsä palvovat vuoroin Allen Ginsberg, John Waters, Patti Smith ja Thurston Moore.

Henkilökuvien lisäksi festivaalilla järjestetään kaksi erikoisnäytöstä, joista toinen on omistettu Jonas Odellin ja Tatu Pohjavirran animaatioille, toinen Paul Bushin kokeellisille elokuville.

Romanian rapsodian lisäksi tapahtuman teemoihin kuuluvat Naisten Iran ja Kiina. Ohjelmistossa nähdään tietysti myös satoja uusia lyhytelokuvia Puolasta Brasiliaan ja Hondurasista Hertsegovinaan.

Tampereen elokuvajuhlat 9.-13.3.
www.tamperefilmfestival.fi

Marko Ylitalo