Kapinakaksikko

T:Teksti:

Punavuoressa sijaitsevan työhuoneen nurkassa möllöttää kasa Karjala-tölkkejä pikkujoulujen jäljiltä. Kirjahyllyillä on matkamuistoja ja kuvia lapsuudesta, nurkassa rekki omille vaatteille ja muutenkin tila on sisustettu kodinomaiseksi.

Marjo Kuusisen, 30, ja Piia Kedon, 32, merkki Kaksitvå tunnetaan printtikuvioisista vaatteista, koruista ja kierrätysposliinisista astiastoista. Merkki sai alkunsa, kun Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilisuunnittelusta ja vaatesuunnittelusta valmistuneet Keto ja Kuusinen päättivät vuokrata yhdessä pöydän TaiKin joulumyyjäisistä. Tuolloin he olivat tunteneet toisensa jo vuosia.

Kaksikko tutustui punk-keikalla Lahden Kasisalilla, kun alaikäinen Kuusinen yritti pummia Kedolta henkilöllisyyspapereita.
”Jouduin aina jäähylle muiden mennessä baariin. En tiedä miten uskalsin edes pyytää papereita lainaksi, kun Piialla oli niin paljon rautaa naamassa. Vannoin kostoa, kun toi ei suostunut lainaamaan”, Kuusinen muistelee.
”Se kosto tapahtui myöhemmin osakeyhtiön muodossa”, Keto vitsailee.
Pienin askelin Kaksitvå on siirtynyt joulumyyjäisistä suuremmille vesille. Tällä hetkellä Kaksitvåta myydään Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Merkkiä saa pikkuputiikeista myös Italiasta, New Yorkista, Tanskasta ja verkkokaupan kautta Venäjällä. Joulukuussa merkki esiteltiin Italian Voguessa.

Aluksi Kuusinen ja Keto tekivät pelkästään printtilaukkuja ja pitsikoruja. Kun ne alkoivat myydä, piti yritykselle keksiä nimi. Nimi juontaa suomenruotsalaisista kaksosista, jotka suunnittelijat tapasivat Helsingin yöelämässä.

”Toinen on prinsessa ja toinen pahis-poikatyttö. He inspiroivat meitä vuodesta toiseen”, Kuusinen kertoo.
Vaikka nimen takana on tarina salaperäisistä kaksosista, riittää suunnittelijoiden omassakin elämässä jutun juurta. Kuusinen meni Kööpenhaminan muotimessuille silmä mustana, Kedolta puuttui hammas.
”Ei, emme olleet riidelleet, vaikka se olisikin ollut hyvä tarina. Hammas meni leipää syödessä ja Marjo kaatui pyörällä”, Keto kertoo.
Seuraavana vuonna he tapasivat samoilla messuilla Tanskan kruununprinsessa Maryn, joka kävi Kaksitvån osastolla paparazzien piirittämänä.
”Ei me ihan muistettu pokkuroida niin kuin etikettiin kuuluu”, Keto kertoo.
”Esiteltiin meidän kamoja ja mä kerroin nähneeni unta, että [tanskalainen vaatesuunnittelija] Henri Vibskov kosi mua. Myöhemmin mietittiin, pitäisikö muuttaa nimi Kaksitvå Royaliksi”, Kuusinen sanoo.

Suunnittelijat eivät ainoastaan suunnittele. Toisinaan he päätyvät puhumaan valtakunnallisille transvestiittipäiville tai mainokseen kantamaan ballerinoja ninjaksi pukeutuneena, kuten Kuusinen, tai tekemään laminaattilattioita, kuten Keto.
Oudot projektit ja kohtaamiset innoittavat mallistojen teossa.
”Myöhemmin me puidaan ihmisiä täällä kellarissa. Syksy-talvi 2012 -malliston lähtökohtana olivat ystävät”, kertoo Keto.
Tuleva kevät-kesä-mallisto syntyi kaksi kuukautta kestäneen Meksikon matkan jälkimainingeissa. Kaksikko tutustui costaricalaiseen hc-punkia soittavaan yhtyeeseen ja vietti osan matkastaan Billy the Kidin kiertueella. Keto myös laulaa hc-punk-bändi M.O.R.Assa ja soittaa rumpuja Spoiled Betty -yhtyeessä.
”Meksiko-mallistossa näkyy hardcore-vaikutteita. Kierrettiin bändin pakulla siellä ja myöhemmin Euroopassa, nukuttiin vallatuissa taloissa ja tehtaissa, syötiin huonosti. Mutta oli todella hauskaa!”, Kuusinen kertoo.
”Me ollaan kyllä aika heittäytyjiä, mutta raha-asioissa ei ollenkaan. Töitä taas tehdään tosi kurinalaisesti.”

Italian Vogue haastatteli kaksikkoa kesällä Helsinki Design Weekin yhteydessä, mutta kuvan suunnittelijoista otti ystävä. Yhdessä kuvassa katseen kiinnittää kaljapullo. Kaljakuvan ei pitänyt päätyä lehteen, mutta kun niin kävi, Kuusinen ja Keto päättivät ottaa ilon irti ja hankkia sponsorikaljat firman pikkujouluihin.

”Kirjoitimme panimolle, että haluaisimme virkistäytyä Karjalalla ja että meidän imagot on kuin luotu yhteen. Että ei ne ole pelkät lätkänpelaajat, vaan kyllä fashion-tyypitkin juo kaljaa”, Keto kertoo.
Pikkujoulut Kaksitvå piti Karjalan sponsoroimana samana päivänä kun 250 tölkin lasti saapui. Ne menivät hyvin, poliisin käynnistä huolimatta.
”Plus saatiin samalla viikolla kaksi kertaa parkkisakot. Eka toiselle ja sitten toiselle”, Kuusinen sanoo.
”Kaksitvå-tyylillä, tasapaino pitää olla”, sanoo Keto.
”Niin kuin jin ja jang.”

Ann-Mari Huhtanen
Kuva Teemu Granström