Luovan vinksahtanut

T:Teksti:

Keltaseinäisessä työtilassa Turun Tuureporinkadun kellarissa on paljon ompelukoneita, rikkinäinen antiikkinojatuoli ja keskellä huonetta iloisen punaiset kierreportaat, jotka päättyvät matalaan kattoon.
Viiden taiteilijan yhteisessä työhuoneessa Kirsi Ailio painaa kankaansa ja suunnittelee sekä ompelee Ilveksenkuja-mallistonsa vaatteet.
Täällä syntyvät myös Ailion tunnetuimmat luomukset: kollega Nanda Björklundin kanssa suunnitellut, punkahtavan villit tai vinksahtaneen tyttömäiset, mutta aina yhtä huomiota herättävät asut.
Eli ne, joissa PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti pomppivat keikoilla, esiintyvät gaaloissa ja poseeraavat promokuvissa.
Tarkalleen ottaen koko PMMP:n omaleimainen tyyli ja visuaalinen ilme levynkansista fanituotteisiin on Ailion ja Björklundin käsialaa.

PMMP on alusta lähtien jättänyt suunnittelijoille vapaat kädet toteuttaa visioitaan, jotka voivat olla hurjiakin, Ailio kertoo.
”Paulaa täytyy kyllä aina aluksi suostutella. Niin kuin tänä syksynä kun se vastusteli, pitääkö mun nyt tosiaan pukeutua linnuksi”, Ailio kertoo maaliskuussa ilmestyvän uuden levyn kuvauksiin viitaten.
”Miralle mikä tahansa menee läpi, hän on aina tyytyväinen.”
Mira onkin Ailion siskopuoli. Kuukauden välein syntyneet tytöt kasvoivat samassa uusperheessä ja tekivät kaiken yhdessä.
Etenkin mökillä Loimaan Kauhanojalla oli aikaa erilaisille luoville projekteille. Tytöillä oli muun muassa yhteinen bändi – jossa Ailio tosin väittää pikemminkin räpänneensä kuin laulaneensa – mutta biisit olivat kuulemma niin härskejä, ettei niistä kehtaa puhua.
”Naapurin pellossa kuvasimme musavideon Nirvanan Rape me -biisiin”, Ailio nauraa.
Kovalla kiroilulla ryyditettyä Lantaloma-nimistä elokuvaklassikkoa kuvattiin puolestaan naapurin navetassa.
”Tehtiin me rakkauselokuvakin, jossa englantilainen mies rakastuu suomalaiseen siivoojaan. Se on tosi herttainen.”
Taiteellinen roolijako tyttöjen välillä oli selvä jo lapsena.
”Mira kävi musiikkiluokkaa. Heillä oli kaikenmaailman esityksiä, joita minä sitten puvustin. Olen aina luottanut täysin Miran musiikilliseen näkemykseen ja hän taas minuun visuaalisesti.”

Tätä nykyä Ailion ajan vie PMMP:n ja muiden suunnittelutöiden ohella 3-vuotias Lilja-tytär sekä päivätyö Vuokko Nurmesniemen Turun myymälässä.
Vuodenvaihteeseen asti Ailio toimi lisäksi puheenjohtajana Suunnitelma B -yhdistyksessä, joka pyörittää turkulaista nuoreen taiteeseen keskittyvää B-Galleriaa.
”Yleensä galleriat ovat niin kalliita, ettei uraansa aloittelevilla ole niihin varaa”, Ailio sanoo.
Gallerian yhteyteen avattu vinkeä B-Butik myy nuorten taiteilijoiden tuotteita, kuten vaatteita, sarjakuvia ja koruja.
Tulevaisuus hiukan jännittää Ailiota: hän on viimein uskaltautunut hakemaan Taideteolliseen korkeakouluun.
Taiteilijaa ei niinkään huoleta opiskelijaksi heittäytymisen taloudellinen epävarmuus.
”Mutta pitäisi muuttaa Helsinkiin!”

Kuka?

Kirsi Ailio, 30
Asuu Turun Mäntymäessä.
Valmistui artenomiksi 2004.
Yöpöydällä Arundhati Royn Joutavuuksien jumala.
Vuonna 2019: ”Minulla on enemmän lapsia, kakkosasunto jossain lämpimässä maassa ja taiteilen täyspäiväisesti.”

Silja Ylitalo
Kuva Tuomas Karppinen

PMMP:n uusi pitkäsoitto Veden varaan ilmestyy 25. maaliskuuta. B-Galleria sijaitsee osoitteessa Aninkaistenkatu 5, Turku.