Vauhtimetallin Frasier

T:Teksti:

Keväällä 2008 Helsingin yliopistosta psykologian maisteriksi valmistunut Pekka ”Pexi” Olkkonen, 29, on Työhallinnon palkkalistoilla TE-toimiston ammatinvalintapsykologina. Syyskuusta lähtien hän on erikoistunut alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden opastamiseen.
    ”Nuorisotyö sopii mulle hyvin, koska olen musahommien kautta muutenkin paljon tekemisissä nuorten kanssa”, Olkkonen kertoo.
    Pexi soittaa kitaraa metalliyhtye Stam1nassa, joka on myynyt kultaa, esiintynyt festivaalien päälavoilla ja lähtee marraskuussa kiertueelle muiden Sakara-yhtiön bändien kanssa. Arkisin Olkkosen päivät täyttyvät asiakaskeskusteluista.
    ”Yritän kasvattaa asiakkaideni itsetuntemusta siten, että he osaavat tehdä itse oikeat päätökset tulevaisuutensa suhteen. Minulla ei ole terapeutin koulutusta, mutta käytännössä työ on hyvin lähellä kliinistä psykologiaa.”
    Ennen Työhallintoon siirtymistään Olkkonen ehti laatia kahden vuoden ajan henkilöarviointeja lentäjäksi aikoville Maanpuolustuskorkeakoulun leivissä. Vaikka Olkkosen työura on vasta aluillaan, hän on ehtinyt huomata asenneilmapiirin ja odotusten kehittyneen alati kovempaan suuntaan.
    ”Olen huolissani Suomen nuorista miehistä. Työni kautta näkee, että he ovat kaikkein suurimmassa vaarassa syrjäytyä. Nuorten miesten psyykkinen hyvinvointi horjuu, ja on vaikea selvittää, kuka on riskirajalla ja kuka pystyy selviytymään itse omista ongelmistaan.”
    Muusikon arjen yhdistäminen toimistotyöhön on onnistunut kitkatta.
    ”Opiskeluaikoina lähdin keikoille siinä missä opiskelukaverit kaupan kassalle. Töidenkään takia en ole joutunut jättämään vielä yhtään keikkaa väliin. Esimiehet ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä.”
    Konservatiivisemmat voisivat ajatella, että on väärin palkata psykologiksi mies, jonka yhtyeen rakastetuimpiin hitteihin kuuluu biisi nimeltä Viisi laukausta päähän. Olkkosen mukaan heavytausta on kuitenkin antanut lisää eväitä työuralle.
    ”Musiikki madaltaa aitoja. Toivottavasti voin olla rohkaiseva esimerkki niille nuorille, jotka miettivät koulun keskeyttämistä musahommien takia. Voin näyttää omalla historiallani, että bändijutut eivät ole mikään este, jos tahtoo käydä koulun loppuun.”
    Entisen Maanpuolustuskorkeakoulun psykologin kuvittelisi tietävän, miten intistä saa hullun paperit. Anna vinkki.
    ”Pakko sanoa, etten tiedä, enkä lähde sellaista suosittelemaan. Vaikka lääkäri sellaiset määräisi ja sillä voittaisi puoli vuotta, se on aika laiha lohtu, jos joku lukee työhön pyrkiessäsi tai kouluun hakiessasi papereitasi ja huomaa, että sinulla on vakavia psyykkisiä ongelmia.”

Hippo Taatila
Kuva Teemu Granström

Stam1nan Vanhaa paskaa -kokoelma julkaistiin marraskuun alussa. Stam1na, Mokoma, Rytmihäiriö ja FM2000 to 17.11 Nosturissa, Telakkakatu 1. Liput 32/29 €.