Tyylitarkastus: Teologien ristit

T:Teksti:


Johanna Väyrynen, 21
”En käytä mitään muita kaulakoruja kuin ristejä. Tämä rippiristi, arkiristi, on tarpeeksi pieni huomaamaton, joten se sopii kaikkiin vaatteisiin. Isompia käytän joskus asusteena erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa. Aloin käyttää ristiä ollessani seurakuntanuorissa, koska muutkin käyttivät. Nykyään olo on ilman sitä alaston ja turvaton – kai siitä on tullut jonkinlainen taikahely.”


Pasi Hyytiäinen, 29
”Ristin, jota kantaa, pitää tuntua omalta. Aiemmin minulla oli Kalevala-risti, jossa oli Kristus, mutta tämä vaimolta lahjaksi saatu risti on estetiikaltaan itään päin kallellaan: tässä on ornamentteja ja pääkallo. Olen sitä mieltä, että ortodoksisessa liturgiassa on paljon sellaista, mitä meilläkin voitaisiin käyttää. Haluan myös erottua ristilläni muista.”


Laura Leipakka, 24
”Kun äidiltä saatu rippiristi katosi, menin heti kultasepänliikkeeseen ostamaan uuden. Ensin tämä tuntui liian massiiviselta, mutta nyt olen alkanut tykätä tästä yhä enemmän. En halua herättää vaatteillani huomiota, sama pätee ristiin. Krusifiksi esimerkiksi tuntuisi liian julistavalta, ja se tuo mieleen stereotyyppiset uskikset. Olen suunnitellut ostavani ristin ja sydämen viereen vielä ankkurin.”


Laura Ainasoja, 23
”Sain tämän ukilta lahjaksi, hän keräilee antiikkiesineitä. Tykkään katolilaisesta tyylistä. En tiedä kuinka arvokas tämä rahallisesti on tai miltä ajalta peräisin, eikä sillä ole väliä: risti edustaa toivoa ja tukea. Siinä mielessä olen tyypillinen teologian opiskelija, etten ole niin kiinnostunut omasta tyylistäni. Voin pitää ristin kanssa useita koruja. Aivan mitäänsanomaton risti ei kuitenkaan sovi minulle.”


Anna-Maria Veijo, 21
”Yleensä minulla on isän rippiristi kaulassa, mutta tänään poikaystävältä saamani koru. Sen sijaan ystävältä synttärilahjaksi saatu krusifiksi on aina kettingissä kiinni. Se on myös pilli, ja sen takana lukee God Protect. Mielestäni risti sopii kaikkien vaatteiden kanssa, ja melkein kaikenlaiset ristit käyvät. No, timanttista bling-bling-ristiä en ikinä pitäisi.”


Linda Oikarinen, 24
”Ostin tämän Efva Atlingin suunnitteleman ristin nettikaupasta samanlaisen kadonneen tilalle. Se maksoi 90 euroa, mutta en halunnut mitään tusinaa vaan designia. Harkitsin myös Kalevala-ristiä, mutta siinä oli liikaa kohokuvioita. Minusta yksinkertainen on kaunista. Välillä risti kaulassa saattaa tuntua liian in your face -tyyliseltä, korostavalta. Viimeksi pohdin sen pitämistä homokohun aikaan.”


Tapio Leinonen, 22
”Sain tämän pari vuotta sitten äidiltä, koska hän ajatteli, että tämä on miehelle sopiva. Käytän välillä myös erivärisiä kyyhkyskuvioisia ranskalaisen luostariyhteisön taizé-ristejä. Olen käynyt siellä kolme kertaa. Ristin ulkonäöllä ei ole väliä, mutta lahjat ja matkamuistot merkitsevät enemmän. Ne eivät ole kaunistus, vaan tärkeintä on symbolinen merkitys ja usko.”


Iina Jokilaakso, 22
”Minulla on useita ristejä, mutta tämä kummitädiltä rippilahjaksi saatu on ensimmäinen ja siksi arvokkain. Ristin ulkonäöllä ja materiaalilla on väliä. Esimerkiksi hopeisten korvakorujen kanssa en käyttäisi kultaista ristiä. Aiemmin minulla oli myös siro pieni risti, jossa oli feikkitimantteja. Risti ei kuitenkaan ole mikä tahansa koru. Kun katson sitä, ajattelen Jumalaa ja Jeesusta.”


Leena Laurinkari, 52
”Löysin tämän anopin jäämistöstä, ompelulaatikosta joskus 15 vuotta sitten. Kadotan ristejä saunojen pukuhuoneisiin, ja tämä on ainut, joka on säilynyt. Muuten tykkään pienemmistä ja koristelemattomista koruista, mutta tällä on tunnearvoa. Minulle risti on oman uskon kohteen ja sen tunnustamisen merkki – sen päälle perustan elämäni, eikä sen ympärille tarvita mitään krääsää.”

Ann-Mari Huhtanen
Kuvat Teemu Granström