Anteeksi kuinka, boheemi porvarinuori Wäinä Järvelä?

T:Teksti:

Pirkanmaan kokoomusnuoret haluaa sallia julkisen alastomuuden uimarannoilla, mutta liittohallitus aikoo hylätä aloitteen (Verkkouutiset 8.11.). Tampereen Boheemit porvarinuoret ry:n puheenjohtaja Wäinä Järvelä, miksi teit aloitteen?
”Kaikki on uimarannoilla joka tapauksessa vähän alasti. Jos lakia rikkoo viitteellisesti, kukaan ei puutu siihen. Halusimme herättää keskustelua näistä hyshys-asioista. Laissa lukee jotakin, mutta tehdään toisin.”

Miksi liittohallitus haluaa hylätä aloitteen?
”Vastaus oli hauska. Sitä perusteltiin ensimmäisellä Mooseksen kirjalla. Se olisi taantumista heimokansojen tasolle. Ei haluta olla kuin alkuasukkaat Afrikassa. Oli siinä hyviäkin pointteja, kuten se, että alastomuutta ei sallita useimmissa oikeusjärjestelmissä.”

Pitäisikö alastomuus sallia muillakin julkisilla paikoilla?
”Siitäkin voi keskustella. Laitakaupungilla mies voi kulkea ilman paitaa, mutta keskustassa se herättää pahennusta eli täyttää rikoksen tunnusmerkit. Missä on se näkymätön muuri, jonka sisällä pitää olla siveellinen?”

Tämä on siis sekä juridinen määrittelykysymys että aluepoliittinen ja sukupuolten välinen tasa-arvoasia. Voisitko itse hakea tästä ennakkotapauksen?
”Enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta vankeutta. Täytyy harkita.”

Tavoiteohjelma 2011 sisältää lähinnä taloudellisia uudistuksia. Miten korkealla prioriteettilistassa alastomuuden salliminen on verrattuna irtisanomisten helpottamiseen?
”Ei kovin korkealla. Halusimme vain median huomiota. Tuskin tästä vaaliteemaa tai sisäistä ristiriitaa saadaan.”

Janne Flinkkilä