Anteeksi kuinka, valtiosihteeri Antti Pelttari?

T:Teksti:

Sisäministeriön työryhmä esittää ministeri Anne Holmlundille (kok) luovutetussa raportissa kerjäämisen kieltämistä.
Esityksen mukaan myös näennäisen musiikkiesityksen muodossa tapahtuva kerjääminen olisi kiellettyä. Työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Antti Pelttari, kuka määrittäisi, milloin musiikkiesitys on näennäinen?

Työryhmän raportti ei ole valmis lakiesitys eikä pykälämuotoilu lopullinen. Kielto koskisi ammattimaista kerjäämistä. Romaniassa on syytteessä henkilöitä, jotka ovat tuoneet kerjäläisiä Suomeen. Joissain tapauksissa kerjäläisille on annettu tamburiini käteen ja käytännössä pakotettu heidät katusoittamiseen.

Kiellettyä olisi ”vetoaminen toistuvasti muihin henkilöihin vastaanottaakseen lahjoituksia”. Miten kerjääminen lopulta eroaa SPR:n, sotaveteraanien tai poliitikkojen varainkeruusta tai feissauksesta?
Kyse on erityyppisistä ilmiöistä. Järjestöillä on rahankeruulupa. Norjassa voi rekisteröityä elinkeinonharjoittajaksi ja hankkia kerjäysluvan. Suomessa tällaista käytäntöä ei ole, mutta nyt puhutaan siitä, kuinka kerjäämistä pitäisi säännellä.

Yhtenä perusteluna mainitaan, että järjestyslain mukaan myös koira on pidettävä kytkettynä taajamissa, vaikka siitä ei aina ja kaikissa tilanteissa olekaan häiriöitä. Rinnastatteko kerjäläiset koiriin?
Ei todellakaan. Tarkoitus on ollut tuoda esiin, että järjestyslaki säätelee hyvin erityyppisiä katuturvallisuuteen vaikuttavia seikkoja.

Maria Manner