Opiskelijat juovat ja ovat yksinäisiä

T:Teksti:

YTHS:n ensimmäisen vuoden opiskelijoille tekemän sähköisen kyselyn mukaan yksinäisimmät löytyvät Turusta ja juopoimmat Lappeenrannasta.

Opiskelijat juovat, ovat yksinäisiä eivätkä aina hallitse sosiaalisia tilanteita. Tiedot käyvät ilmi YTHS:n sähköisen terveystarkastuksen Sätkyn syyskuun vaihteessa julkaistuista tuloksista. Yksinäisimmät opiskelijat löytyvät Turusta. Alkoholia käytetään eniten Lappeenrannassa. Helsingin ja Espoon opiskelijat liikkuvat vähiten ja nukkuvat huonoiten. Opinnoista jaksetaan innostua eniten Rovaniemellä.

Ennen uusille opiskelijoille tarjottiin mahdollisuutta terveystarkastukseen. Viime syksynä otettiin käyttöön sähköinen kysely, jonka vastausten perusteella opiskelijoita kutsuttiin terveystarkastuksiin. Lukuvuoden aikana kyselyyn vastasi 7615 ensimmäisen vuoden opiskelijaa ympäri Suomea. Vastausprosentti oli 55.

Terveydenhoitajat käyttävät lomakearvioinnissa hälytyskriteerejä. Eniten niitä tuli jatkuvista tai toistuvista oireista, sosiaalisista tilanteista, pitkäaikaissairauksista, yksinäisyydestä ja painosta. Sekä miehillä että naisilla terveystarkastuksiin johtivat useimmiten jatkuvat ja toistuvat oireet. Naisten kohdalla toisen aoli sosiaalisten tilanteiden vaikeus, miehillä taas alkoholin käyttö. Vastaajista 80 prosenttia joi, 18 prosenttia koki yksinäisyyden tunnetta ja viidellä prosentilla oli ylipainoa.

YTHS:n mukaan sähköinen kysely on nopeuttanut ja helpottanut opiskelijoita terveystarkastukseen osallistumista ja ohjannut terveydellisistä ongelmista kärsivät oikean asiantuntijan luokse. Vuonna 2008 terveystarkastuksessa kävi 31 prosenttia uusista opiskelijoista. Viime lukuvuonna sähköisen kyselyn avulla opiskelijoita tavoitettiin reilut 20 prosenttia enemmän.

Yleisterveyteen liittyvien ongelmien vuoksi vastaanotolla kävi kyselyn jälkeen 59 prosenttia ja suun terveyden vuoksi 14 prosenttia vastaajista. Uudistuksen tavoitteena oli ohjata resurssit niitä tarvitseville.

 

Ann-Mari Huhtanen