Vasemman käden tutkija

T:Teksti:

Kennet Granholm sai heinäkuussa 12-vuotiaan Viivi-kissansa luokseen Tukholmaan. Skypestä kuuluu pärskimistä, kun allergikko totuttelee elämään karvakaverin kanssa.
”Kissaan tottuu, mutta se vie kauan.”
Tukholmassa Granholm tutkii satanistisia ryhmiä, esoteriaa, populaarikulttuuria ja uskonnollista muutosta nyky-yhteiskunnassa. Åbo Akademille kirjoittamassaan väitöskirjassa hän paneutui okkultistiseen ryhmään, Dragon Rougeen. Suljetut okkultistiryhmät eivät jaa tietoa toiminnastaan kenelle tahansa tutkijalle, joten Granholm liittyi Dragon Rougeen. Mitä siellä tapahtui?
”Suuria salaisuuksia ei ole. Suljetuilla kokouksilla, joihin ulkopuoliset eivät pääse, luodaan turvallisuuden ilmapiiriä. Jäsenenä Granholm pääsi osallistumaan suljettuihin nettikeskusteluihin, tapaamisiin ja haastattelemaan liikkeen johtajia. Pirua ei palvottu. Tyypillinen mielikuva satanismista on väärä – satanistit eivät palvo saatanaa jumalanaan. Se ei ole käänteistä kristinuskoa, vaan oma filosofiansa. Periaatteessa se on pakanauskonto.”
1980-1990-luvuilla maailmalla levisi satanic panic. Saatana hallitsi lööppejä, ja pienetkin rikokset ja vahingonteot tulkittiin saatananpalvonnaksi. Nykyisin kirkkoja polttavat teinit ovat mediassa vain teinejä, eivät enää mustaa ylijumalaa palvovia pikkudemoneja. Kiinnostus on lopahtanut. Tutkiiko Granholm auringonlaskun alaa?
”Satanic panic oli maailmanlaajuinen ilmiö, jonka pani aluilleen yksi kirja, Lawrence Pazderin ja Michelle Smithin Michelle Remembers. Kirja oli fiktiota. Sellaista saatananpalvontaa ei ole olemassa. Mielikuvalla luotiin käytösmalleja, joita jotkut alkoivat matkia. Jos kirjoitetaan kirkkojen polttamisesta ja hautakivien kaatamisesta, teinit saattavat saada päähänsä tehdä niin.”

Akateemisella tasolla Granholm koki tutkimuksensa alkuvaiheessa vastustusta.
”Aikaisemmat `esoterian tutkijat` olivat esoteeris-uskovaisia, jotka lähestyivät aihetta melkein uskonnollisesti. Kun aloimme kehittää tutkimuksesta tieteellistä, painotimme, että tämä on oikeaa akateemista tutkimusta. Kesti aikansa, ennen kuin se huomattiin, mutta nyt meidät otetaan tosissaan.”
Nykyisin esoterian tutkimus on kansainvälisesti tunnustettu ala.

Mikä on tutkimuksen tulos? Keitä satanistit ovat?
Eläinrakkaita, ekologisuutta painottavia feministejä, kärjistää Granholm.
”Eläinoikeudet ja ekologiset kysymykset ovat nousseet tärkeiksi yhdistäviksi tekijöiksi esimerkiksi Dragon Rougessa ja Setin temppelissä. Monet jäsenistä ovat kasvissyöjiä, jopa vegaaneja.”
Jos siis alttarilla jotain uhrataan, se on kurkkua. Unohtakaa mielikuvat alastomista neitsyistä, joita isot miehet ahdistelevat – Granholmin tutkimissa kulteissa naisten asema ja tasa-arvo ovat tärkeitä kysymyksiä. Ovatko vanhoilliskristityt siis oikeassa? Onko tasa-arvo saatanasta?
”Nämä ovat uusia ryhmiä, ja osassa niistä vastakkainasettelu on tärkeää. En puhuisi antikristillisyydestä, mutta kyseessä on tiettyjen kristillisten arvojen vastustaminen. Naisten eriarvoisuus on helppo kohde.”

Uskooko Granholm itse mihinkään?
”On vaikea uskoa ehdottomasti vain yhteen asiaan. Se on ammattivamma. Kun aloitin opiskelun, olin ateisti, nyt olen agnostikko. Kun tutkii uskovaisia, kehittää suuremman ymmärryksen uskonnoista. Fiksukin ihminen voi olla uskovainen.”
Ja rokkari voi olla tutkija. Extreme-metallia rakastava rumpali-kitaristi-basisti on soittanut bassoa muun muassa PMMP:n säveltäjä-tuottajan Jori Sjöroosin omassa projektissa, Magenta Skycodessa.
”Tutustuin Joriin, koska kävimme paljon samoissa baareissa. Magenta Skycode ei ollut kuitenkaan juttuni. Se oli Jorin juttu, enkä näe itseäni pelkkänä soittajana. Soitin samaan aikaan Sister Manik -nimisessä yhtyeessä, joten minun piti valita. En ole soittanut muutamaan vuoteen missään, koska ulkomailla tutkiessa tulevaisuus on epävarmaa.”
Rokkari Granholm painatti kuitenkin pari vuotta sitten tutkijakollegansa kanssa seminaari-kiertuepaidat.
”Rokkibändin kiertueella ja akateemisella konferenssilla on samankaltaisuuksia. Kiertueen ja konferenssin työpäivän jälkeiset yöelämät eivät juurikaan eroa toisistaan.”

Kuka

Tutkija Kennet Granholm, 33. Työskentelee apulaisprofessorina Tukholman yliopiston uskontohistorian laitoksella. Åbo Akademin dosentti, väitteli vuonna 2005 uskontotieteestä. Työskenteli vuosina 2007-2008 tutkijana Amsterdamin yliopistossa. Soittanut muun muassa Jori Sjöroosin Magenta Skycodessa ja Renne Korppilan kanssa Detachedissa.

Himottaa
”Tupakka. Olin melkein kuukauden polttamatta, mutta retkahdin. Nyt olen ollut kaksi ja puoli päivää ilman tupakkaa.”

Kaduttaa
”Ei mikään. En olisi se henkilö, joka nyt olen, ilman kaikkia tärkeitä kokemuksia.”

Kyrpii
”Yksityisautoilu suurkaupungeissa. Se syö maapalloa ja pilaa kaupunkikuvani.”

Pirita Tiusanen
Kuva Laura Mendelin