Bodysseia: Sushi on uusi Neuvostoliitto

T:Teksti:

En pidä sushista, mitä teen?
Pizzanaama -83

”Ihmiskunta jakautuu kahteen ryhmään: niihin, jotka rakastavat sushia, ja niihin, jotka eivät vielä ole maistaneet sitä.” (japanilainen sanonta)
Suomeen sushi rantautui verraten hiljattain. Aluksi hitaasti, sitten ryminällä. Mutta vieläkään se ei ole levinnyt maaseudulle. Sushiraja noudattelee vuoden 1918 rintamalinjoja. Niinpä jokainen akateeminen helsinkiläinen tulkitsee sushivastaiset kommentit yleensä miettimättä kouluttamattoman maalaisväestön ennakkoluuloisiksi asenteiksi.
Itse asiassa sushiravintolavierailun voisi huoleti ottaa osaksi perustutkintoa. Sitkeinkin sushineitsyys poksahtaa jokaiselta fuksilta viimeistään kevätlukukaudella. Voidaan turvallisin mielin olettaa, että myös kysyjämme maistanut levään ja riisiin käärittyä ravintoa. Mutta mitä voi tehdä, jos sushi maistuu pahalta?
Houston, we have a problem: Pizzanaama-hyvä, sinä et voi sanoa niin!
Sushi on 2000-luvun Neuvostoliitto. Jos siitä ei voi sanoa jotain ylistävää, siitä ei saa sanoa mitään.
Kyllä, elintarvikekin voi suomettua.
Sushivastaisella kuluttajalla ei ole kilpailevaa makuaistia, vaan väärä tietoisuus – ikään kuin kysymys ei olisi ruoasta, vaan marxilaisesta opintopiiristä. Aatteen käännynnäiset tietävät kutsumuksensa ja rientävät vapauttamaan sisäistä sushisankariamme Big Macin ja uuniperunoiden kulttuurisesta pakkopaidasta. Vastaanhangoittelu on turhaa, sillä sushi on totuus.
Muistetaan silti tämä: Kekkosen ajan Suomessa pystyi elämään tuskattomasti, vaikka olisi inhonnut YYA-sopimusta joka solullaan. Sushiin pätee sama. Asiasta ei ole pakko pitää sitä sietääkseen. Olisiko sushi kierrettävissä?
Kyselykierros Porthanian Unicaféssa lojuvien tyhjäntoimittajien keskuudessa osoittaa, että asia on vaikea. Vaikka sushista ollaan useimmiten pääsemättömissä, kolme vaihtoehtoa sentään pintautuu:
Opettele esittämään, että nautit sushista. Orgasmejakin teeskennellään. Hesburger on aina kulman takana.
Keksi oma trendi – uunilenkki, somalialainen keittiö, pemmikaani – ja hanki siitä perinpohjainen tieto. Voita ystäväsi snobiudessa. Perusta oma ravintola tai pidä teemallisia ruokakutsuja.
Pysy ravintolailtoina kotona. Vastaa kutsuihin sanomalla olevasi sikaflunssassa.
Lopultakin, Pizzanaama, en olisi huolissani. Viimeistään viiden vuoden kuluttua kukaan ei enää muista sushia. Vai milloin viimeksi muistat käyneesi kreikkalaisessa ravintolassa tai irlantilaisessa pubissa?

Ruzaccho

Toimittajan kommentti: Japani – sushin ongelma

Onko sushin ongelma kypsentämättömissä kalanpaloissa? Naistenlehtien sushijutuissa on yleensä aina vähintään yksi kommenttiosio, jossa toimittaja yrittää valistaa umpimielistä torpparirahvasta raa`an kalan hyvyydestä. Ikään kuin suomalaiselle maalaiskulinaristille juuri tämä olisi kynnyskysymys. Siis ihmiselle, joka popsii raakaa kalaa joka aterialla. ”Pohjolan Japanissa” ei voisi edes kuvitella pitopöytää ilman graavilohta tai tillisilliä.
Ehkä sushifobian taustalla on jotain muuta kuin pelko keittämättömästä kalasta. Voisiko japanilainen kulttuuri itsessään olla hiukan… luotaantyöntävä?
Japanissa on kaksisataamiljoonaa työnarkomaania, joita on rintaruokittu viisivuotiaiksi ja jotka eivät ole koskaan tavanneet isäänsä. Siellä käytetään wc-istuimia, jotka masturboivat naisia. Japani on tuottanut kansainväliselle yhteisölle vain harvoja omia kulttuuri-innovaatioitaan, jotka ovat kaikki pelottavia: karaoke, väkivaltaiset tv-visailut ja lonkeroporno. Japani on täynnä muovirihkamaa.
Maan liike-elämä ja politiikka ovat sisäänpäinkääntynyttä ja rasistista. Japanilaiset ovat itsemurhahakuisia, heidän käytöskoodistonsa on herkempi kuin perhosen siipi. Uskaltaako sushiravintolassa tilata lisää garia, jos se johtaa keittiömestarin seppukuun?
Kenen tahansa säädyllisen luterilaisen velvollisuus on tuomita pontevasti tuollainen maa ja kansa.

Ruzaccho

Fakta

Sushiin kuuluu sushiriisi kakkusiksi puristettuna, merilevään rullattuna tai kulhoon laitettuna. Sushilajeista tunnetuimmat ovat maki ja nigiri. Maki on nori-levään kääritty rulla. Nigiri on kämmenissä puristettuja riisikakkusia tai palloja. Pallojen päälle asetellaan täyte, esimerkiksi ohut kalansiivu.
Vihreä ja voimakas wasabitahna yhdessä soijakastikkeen kanssa on perinteinen herkullinen lisäke, johon sushipala kastetaan varovasti. Etikkaliemessä säilötty ohueksi viipaloitu inkiväärin juuri gari voi myös kuulua annokseen.
Sushia syödään syömäpuikoilla tai sormin.
Lähde: Ranneliike.net