Alumni, anna rahaa

T:Teksti:

Yksityistä rahoitusta etsivät yliopistot ovat löytäneet saman kiinnostavan sidosryhmän – entiset opiskelijat.
Jyväskylän yliopisto on jo lähestynyt kaikkia yliopistossa tutkinnon suorittaneita kampanjakirjeellä. Tampereen yliopisto lähetti keväällä vastaavan kirjeen alumniyhdistyksen jäsenkirjeen yhteydessä.
”Halusimme kertoa, missä mennään ja missä tilanteessa yliopistot ovat. Kerroimme myös esimerkinomaisesti, miten ja millaisilla panostuksilla alumnit voivat lähteä mukaan varainhankintakampanjaamme”, kertoo Jyväskylän yliopiston alumni- ja kulttuurisihteeri Asta Ruodemäki.

Helsingin yliopistossa ei toistaiseksi ole suunniteltu varainkeruukirjeiden lähettämistä. Alumnit ovat kuitenkin tärkeässä osassa myös Helsingin yliopiston kampanjassa.
”Alumneissamme on ihmisiä, joilla on kykyä ja toivottavasti haluakin lahjoittaa”, kertoo alumnikoordinaattori Anni Siitonen Helsingin yliopistosta.
Angloamerikkalaiseen maailmaan verrattuna suomalainen alumnitoiminta on melko nuorta ja vaatimatonta. Edes sana alumni ei ole oikein vakiintunut suomen kieleen.
Asiaan on tulossa muutos. Erillisiä alumnistrategioita ei Helsingin, Jyväskylän tai Tampereen yliopistoissa ole ainakaan vielä suunnitteilla. Jyväskylässä kartoitetaan omien laitosten alumnitoimintaa.
”Yleensä alumnin kontaktit ovat omaan laitokseen. Yritämme tukea ja kannustaa laitosten alumnitoimintaa ja löytää välineitä, joilla he voisivat tavoittaa alumnejaan. Tuemme esimerkiksi tapahtumajärjestelyissä”, Asta Ruodemäki sanoo.

Internet-aikana on entistä helpompi pitää yhteyksiä vanhoihin opiskelijoihin.
”Uudistimme viime vuonna alumninet-verkoston, johon alumnit voivat liittyä. Sieltä voi hakea vanhoja tuttuja ja tilata sähköistä uutiskirjettä kerran kuussa”, sanoo alumnikoordinaattori Taija Remus-Lehtinen Tampereen yliopistosta.
Yliopistoja innoittaa varainkeruuseen Suomen hallituksen päätös maksaa yliopistoille vuoden 2010 loppuun mennessä kerätyt yksityiset lahjoitukset 2,5-kertaisina takaisin.
Alumnien merkitys ei rajoitu varainkeruuseen. He toimivat linkkinä työelämän ja yliopiston välillä, muistuttaa Anni Siitonen.
”Haluamme alumneilta asiantuntemusta, esimerkiksi työelämäyhteyksiä ja työelämätietoutta. Heidän avullaan saadaan tutkintoja kehitettyä siihen suuntaan, että ne palvelevat uraa, ja samalla opiskelijoille verkostoja työelämän suuntaan. ”

Ninni Lehtniemi