Kansanedustaja Merikukka Forsius

T:Teksti:

Mistä ja milloin kirjoitit ylioppilaaksi?

Tapiolan iltalukiosta Espoossa 1993.

Oliko kasvatustieteellinen helppo valinta vai oliko sinulla muitakin opiskeluvaihtoehtoja?

Mietiskelin oikeustieteellistä jossain vaiheessa, mutta lukioaikoinani tekemät opettajan sijaisuudet eri puolilla Vihdin kuntaa saivat minut kiinnostumaan opettajan työstä. Sen jälkeen ammatinvalinta oli helppoa, ja onneksi pääsin Turkuun!

Kävitkö töissä opintojesi ohessa?

Jep, silloin tällöin, kun opinnoissa oli taukoa tai muuten väljää. Oikeastaan kiersin sijaisena Vihdin koulut aika tarkkaan. Se oli mielenkiintoista ja ajoittain hauskaakin, eivätkä opinnot päässet käymään liian paperisiksi, kun välillä piipahti ihan oikeassa koulussa. Lisäksi tähän liittyy sellainen hauska episodi, että nykyinen eduskunta-avustajani toimi johtajana siinä koulussa, johon menin eka kertaa sijaiseksi muistaakseni keväällä 1989.

Kiinnostiko politiikka sinua jo opiskeluaikoinasi?

Of course. Varsinainen poliittinen toimintani alkoi nimittäin Vihdin nuorisolautakunnan jäsenenä vuonna 1992, ja Vihdin kunnanvaltuustoon minut valittiin vuonna 1997. Vihdin vihreissä olen ollut tavalla tai toisella mukana siitä lähtien kun se perustettiin 1990-luvun alussa.

Kuinka usein huomasit haaveilevasi luennoilla Suomen siirtymisestä luomumaatalouteen?

No, opiskeluaikoina en oikeastaan kovin usein ehtinyt luomutuotannosta haaveilla, sillä opiskelussa oli täysi työ. Elämä vain kuljetti minua kohti luomua. Olen aina tykännyt puurtaa kasvimaalla ja nauttinut sadonkorjuun tunnelmista, ja ehkäpä myös osittain sen takia tutustuin mieheeni Ekiin, joka on luomuviljelijä.

Pelasit huipputasolla tennistä ja opiskelit yliopistossa. Jäikö iltaelämäsi mielestäsi vähiin?

Taisipa jäädä! Mutta kyllä tennis kävi huvista ja hyödystäkin, enkä oikeastaan kaivannut sen suurempaa iltaelämää tai hurjaa opiskeluaikaa. Sitä paitsi tennistä pelatessani tutustuin moniin mukaviin ihmisiin.

Mitkä asiat muistuvat kirkkaimpina mieleesi, kun ajattelet opiskeluaikaasi?

Vaikea sanoa. Ehkä hieman tylsästi tavoitteenani oli vain saada opinnot kunnialla päätökseen ja katsoa sitten, mikä minusta oikein tulee isona.

Olet opettaja ja hyvä pelaamaan tennistä. Harkitsitko koskaan muuttamista jonnekin etelän aurinkoon ja ryhtymistä täyspäiväiseksi tennisopettajaksi?

Tähtäsin aina pelkästään tennisammattilaiseksi, joten en edes haaveillut tennisopettajan hommista. Eikä etelän aurinkokaan kiehdo minua, vaan pidän Suomesta.

Mitä vastaat niille ilkimyksille, jotka sanovat ”Ne jotka osaavat, tekevät. Ne jotka eivät osaa, opettavat”?

En tiedä, vastaako tämä kysymykseen, mutta aika paljon ratkaisee opettajan oma persoonallisuus. Se, millainen ihminen olet ja miten tulet toimeen lasten kanssa. Moni sellainen, joka valmistuu opettajaksi, ei ikävä kyllä välttämättä ole omalla alallaan. Sitten on myös niitä, jotka ilman varsinaista opekoulutusta ovat pätevöityneet mitä mainioimmiksi opettajaksi tekemällä sijaisuuksia vuosikausia. Mutta kyllä se opettajakin osaa ja tekee!

Koska tajusit, että sinusta oli peruuttamattomasti tullut aikuinen?

Silloin kun luin tämän kysymyksen.

Jussi Heikkinen