Pyhän cheerleader

T:Teksti:

Nuori nainen siemailee chailattea, katsoo suoraan silmiin ja sanoo usein ”Voi ei!”
Hän tuo mieleen Barbien pikkusiskon Skipperin. Iho on virheetön kuin nukella, ja elovenahiukset sidottu paksulle poninhännälle. Meikki on huoliteltu mutta huomaamaton. Vilpitön, valoisa hymy paljastaa suoran rivin hohtavanvalkoisia hampaita.
Riihimäen kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutetun ja kemian fuksin Saara Räsäsen, 19, syksy on ollut kiireinen.
Se on kulunut maakuntavaltuuston, kaupunginvaltuuston ja koulutuslautakunnan kokouksissa Riihimäellä ja Kumpulan kampuksella. Niiden välillä sukkulointiin on kulunut niin paljon aikaa, ettei hän ole juurikaan ehtinyt viettää aikaa uudessa kodissaan Alppilassa.

Koti, perhe ja pysyvyys. Siinä arvot, joihin suomalaisnuoret tutkimusten mukaan uskovat. Konservatiivinen ajattelu on nuorten keskuudessa nousussa.
Osaisiko Räsänen kertoa, mistä se johtuu?
”Ihanaa, että kysyt noin! Tuntuu, että perinteiset arvot ovat ihan hukassa. Lähinnä ihmiset, jotka käyvät aktiivisesti seurakunnassa elävät niin kuin kristityt. Hieno juttuhan se olisi, jos ne olisivat nousussa. Mielestäni ne ovat hyviä arvoja. ”
Räsänen elää kuin kristitty. Hän käy sunnuntaisin Suomen luterilaisen yhdistyksen Pyhän sydämen kappelissa Kalliossa. Poikaystävän isä toimittaa siellä toisinaan messuja. Räsänen ei juo humalahakuisesti ja säästää itseään avioliittoon.
”Uskon, että se suojelee, ettei ole ihan kaikkien kanssa. Kyllä se varmaan rikkookin ihmistä, jos kauhean monen kanssa on. Nykyään ovat vallalla voimakkaat hedonistiset arvot. Ajatellaan, että kaikkea, mikä tuntuu hyvältä ja on kivaa, on oikeus tehdä. Ei ajatella sitä, mikä on oikeasti ihmiselle hyväksi.”
Vaikka perinteiset arvot olisivat entistä kovemmassa huudossa ikätovereiden keskuudessa, monelle heistä Räsäsen arvomaailma on tutuin amerikkalaisista nuorisoelokuvista.
Niissä Räsänen olisi suosittu, hyveellinen, kaunis ja fiksu cheerleader-hahmo. Se sama hahmo, jota Britney Spears esitti läpimurtonsa aikoihin.
Koska elämme kaukana Bible beltistä, Räsänen joutuu usein puolustamaan näkemyksiään.
”Monet kaverit ovat ihmetelleet, kun olen sanonut, etten halua olla ikinä avoliitossa. Eihän se ole mikään liitto. Haluan mennä naimisiin sitten kun olen varma.”
Eivätkä valtavirran vastaiset mielipiteet lopu siihen. Näin Räsänen ajattelee abortista:
”Suomessa on ihan liian löysä aborttilaki ja sitä ollaan koko ajan vain löysentämässä. Abortti on tappamista. Ei ole mitään tiettyä vaihetta, missä sikiöstä tulee ihminen.”
Näin homoliitoista:
”En näe sitä tasa-arvokysymyksenä. Se on väärin ja luonnonvastaista. Jos jotkut ovat homoja, niin onhan sekin väärin, jos on syrjintää, en missään nimessä kannata sitä. Mutta kirkon ei pitäisi vihkiä homopareja avioliittoon, koska se on Raamatun vastaista.”
Naispappeudesta:
”Jos multa kysytään, niin on ihan luontevaa ja kiva, että naiset voivat olla pappeja. Mutta jos katsoo Raamattua, siellä sanotaan se asia selvästi. Kirkko on ollut 2000 vuotta siitä samaa mieltä. Paavalikaan ei enää pystyisi olemaan Suomessa pappina, jos miettii näin.”
Ja näin feminismistä:
”Nainen on menettänyt hyvää asemaansa siinä, että vaaditaan tasa-arvoa. Raamatussa sanotaan, että mies on vaimon pää, mikä kuulostaa aika rajulta, mutta siinä on annettu miehelle paljon vastuuta. Miehen täytyy rakastaa vaimoaan yhtä paljon kuin Jeesus rakasti seurakuntaa. Sitä mieltä olen kyllä, että miesten ja naisten pitäisi saada samasta työstä saman verran palkkaa.”

Yhdistelmä Räsänen, politiikka ja kristilliset arvot saattaa kuulostaa tutulta. Se johtuu siitä, että Saara Räsäsen äiti on kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Äidin vuoksi ja äidin kanssa Saara on ollut julkisuudessa runsaammin kuin tusina pikkukaupungin kunnallispoliitikoita yhteensä.
Äidistä tuli kansanedustaja Saaran ollessa viisivuotias.
”Minulle on ollut ihan normaalia, että kun katson televisiota, äiti puhuu siellä jossain pöntössä.”
Teini-iässä monet häpeävät äitiään, mutta Saara sanoo olleensa hänestä aina ylpeä.
”Äidillä on mielipiteitä, jotka ärsyttävät ihmisiä ja olen niissä asioissa hänen kanssaan samoilla linjoilla. Ei ole kauhean helppoa saada hirveästi kritiikkiä. Että kaikkea, mitä sanoo, kritisoidaan. ”
Päivi Räsänen on profiloitunut perhearvoja ajavana poliitikkona ja tuonut viisilapsista perhettään runsaasti julkisuuteen.
Saara ja äiti ovat esiintyneet television muuttumisleikkiohjelmassa. Iltapäivälehdet ovat uutisoineet Saaran lakkiaisista ja valtuustoon pääsystä.
Keväällä kaverit järkyttyivät kun Iltalehden kansi kirkui, kuinka ”Päivi Räsäsen tytär kiidätettiin sairaalaan”. Saara oli sairastunut sydänlihaksen tulehdukseen.
”Ihmettelin, miksi se oli lehdissä. Se oli pieni blogimerkintä meidän äidiltä, josta tuli niin iso juttu.”
Lääkäri-kansanedustajaäiti ei kuitenkaan lopettanut siihen jälkikasvunsa terveydentilaa koskevaa bloggaamista. Haastattelua edeltävänä viikonloppuna otsikoissa oli Saaran siskojen sikainfluenssa.
”Siskot olivat tosi vihaisia, että miksi sanoit yhtään mitään. Minusta siitä ei ollut haittaa. Se oli vain pieni juttu ja hyvä varoitus kaikille. Äiti kertoi siinä, mitä oireita tuli ja miksi piti lähteä sairaalaan.”
Enemmän kuin terveydentilaa koskeva uutisointi, Saaraa huolestuttaa äitiin leimautuminen.
”Odotetaan, että ajattelen ihan kaikesta samalla tavalla kuin äiti.”
Ulkopuolisen korviin äidin ja tyttären näkemykset kuulostavat melko identtisiltä.
”Eivät ne ole isoja asioita. Esimerkiksi kunnanvaltuustossa on asioita, joista äänestämme eri tavalla. Olemme esimerkiksi eri mieltä siitä, miten rahaa pitäisi käyttää.”

”Päivi Räsäsen tytär riehui kännissä!”
Tällaiset otsikot olisivat iltapäivälehdille jättipotti. Ne voisivat aiheuttaa kolauksen puhtoisen perheen imagolla ratsastaneelle äidille. Kunnallispoliitikkotyttären uraakaan ne eivät varmasti edistäisi.
Räsänen ei myönnä miettivänsä imagonhallinnointia tai säätelevänsä opiskelijaelämän viettoa julkisuus mielessään.
”Eivät ihmiset tunnista minua ainakaan täällä. Riihimäki on niin pieni kaupunki, että jos siellä menisin tekemään jotain, juorut kyllä lähtisivät kiertämään.”
Kerran niin kävikin. Oli Saaran 18-vuotispäivä ja kaveri pyysi hänet sen kunniaksi Seurahuoneelle istumaan.
”Join kokiksen siellä. Sen jälkeen jotkut kaverit tuli kysymään, että olitko sä oikeasti juomassa baarissa, kun täytit 18? Tosi ärsyttävää, että tuollaista ihan törkeää valehdellaan”, Räsänen sanoo tuohtumusta äänessään.
Kun muistelee itseään samanikäisenä, tätä on hieman vaikea käsittää. Räsänen todella närkästyy siitä, että hänen väitetään juhlineen täysi-ikäiseksi tulemistaan baarissa.
Vaikuttaa siltä, että lööppinikkarit jäävät nuolemaan näppejään.
”Kaverini, jotka juhlivat paljon, aina heittävät vitsiä, että tule nyt meidän kanssa. En jaksa katsella sitä menoa, se on niin hirveää. Ne oksentelee ja tekee kaikkea tyhmää. Mieluummin olen kotona, katson leffoja tai syön kavereitten kanssa.”
Räsäsen murrosikä huipentui eri uskontojen ja kristinuskon suuntausten vertailuun yhdessä pappi-isän kanssa. Pohdintojen kautta kotikirkoksi valikoitui Kansanlähetys.
”Tykkään siitä tosi paljon. Se ei ole ihan niin kuivaa kuin luterilainen kirkko, muttei niin karismaattista kuin helluntailaisuus.”
Kansanlähetys toimii evankelis-luterilaisen kirkon sisällä, mutta kritisoi kirkon toimintaa, kun katsoo sen poikkeavan Raamatusta, kuten nyt vaikka naispappeusasiassa. Yhdistys ylläpitää Ryttylän Kansanlähetysopistoa lähellä Riihimäkeä. Sen rehtorina työskentelee isä-Räsänen, Niilo.

Parempia tiloja ja parempaa tekemistä nuorille. Ne olivat Saara Räsäsen tavoitteita, kun hän lähti ehdolle kuntavaaleihin. Aiemmin hän toimi nuorisovaltuustossa, mutta huomasi, ettei voinut juurikaan vaikuttaa.
”Kerran vuodessa järjestettiin joku konsertti. Ajattelin, että valtuustoon tarvitaan nuoriakin. On paljon asioita, joihin on hyvä antaa näkökulmaa nuorena.”
Vaaliteemana ei ollut abortinvastustus, vaan kouluruuan taso. Vaalikoneessa Räsänen kannatti muun muassa laillisia graffitipaikkoja Riihimäelle.
Saara ei tehnyt kampanjatyötä. Kertoi vain kavereilleen olevansa ehdolla ja pyysi heitä kertomaan kavereilleen.
Yllätyksekseen Räsänen sai äänivyöryn, yli sata ääntä. Niiden hän arvelee tulleen muilta lukiolaisilta.
Melkoinen home coming queen.
Valtuutetun työ on Räsäsestä hauskaa. Valitettavasti jaettavana on ollut lähinnä niukkuutta.
”Ei siellä tehdä kauhean kivoja päätöksiä. Ei voi yrittää viedä hankintoja läpi, kun samaan aikaan lakkautetaan kouluja. Teemme ikäviä päätöksiä, jotka ovat kuitenkin tärkeitä”, Räsänen sanoo ja kuulostaa poliitikolta.
Sellaiseksi hän ei kuitenkaan halua. Ammatinvalinta on vielä mietinnässä. Vaihtoehtoja ovat lääkäri, opettaja, tutkija ja biokemisti.
Yksi on rajattu ulkopuolelle. Kansanedustajaa hänestä ei tule. Ei, vaikka verkkokeskusteluissa hänestä on jo povattu Suomen Sarah Palinia

Ninni Lehtniemi
Kuva Teemu Granström

KVG: Kaikki taivaaseen

Päivi Räsänen muistelee blogissaan pikku-Saaran edesottamuksia otsikolla Lasten suusta.
”Hänellä on surulliset silmät,” äiti kertoo empaattisen nelivuotiaan Saaran havainneen perheystävästä, joka oli sairastunut masennukseen.
”Olen edelleen vähän sellainen. Jos itselläni ei ole murheita, alan murehtia muiden asioita. Joskus en saa yöllä unta, kun mietin kaveriani, jolla on uniongelmia.”
Äiti kertoo myös Saaran käännyttäneen kaikkia koulubussikuskia myöten. Nykyisinkin hän käy mielellään keskusteluja uskon asioista toisin uskovien kavereiden kanssa.
”Kyllä mä aina toivon, että ihmiset tulisivat uskoon, mutta kunnioitan sitä, mihin he uskovat ja mitä he ajattelevat. ”
Kirjoituksessaan äiti-Räsänen uskoo Saaran käännyttämisinnon taustalla olevan huolen siitä, että kaikki eivät pääse taivaaseen.
”Kaikki mun tosi läheiset ihmiset melkeinpä on uskossa. Jos minulla olisi joskus lapsia, jotka eivät olisi uskossa, niin kyllä mulla varmasti olisi huoli heistä. Toivoisin, että he olisivat uskossa.”