Maailmassa on virhe: Miksi kirkosta eronnut maksaa laskua?

T:Teksti:

Miksi kirkollisveroa pitää maksaa vuoden loppuun asti, vaikka eroaisi kirkosta jo alkuvuodesta, Helsingin seurakuntayhtymän lakimies Arja Rossinen?
    Siksi, että kirkollisvero määräytyy vuodenvaihteen tilanteen mukaan, kuten kunnallisverokin.

Minkä verran saatte yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat yllättyneet kuullessaan, ettei veron maksaminen päätykään kirkosta eroamiseen?
    Ei niitä kovin paljon tule. Viime vuosina puheluita ei ole tullut ollenkaan, mutta joskus aikoinaan niitä saattoi tulla yksi tai kaksi vuodessa.

Milloin pitää erota kirkosta, ettei tarvitsisi maksaa kirkollisveroa enää ensi vuonna?
    Henkilön on erottava kirkosta vuoden loppuun mennessä. Jos eroamisilmoitus on perillä vasta tammikuun puolella, joutuu maksamaan koko vuoden kirkollisveron.

Onko kirkollisveroa ajateltu muuttaa siten, että sen maksaminen päättyisi välittömästi, kun henkilö eroaa kirkosta, valtiovarainministeriön ylitarkastaja Panu Pykönen?
    Täytyy sanoa, ettei tuollainen ajatus ole noussut kertaakaan esille sinä aikana, kun olen ollut täällä. Työskentelen ministeriössä jo kuudetta vuotta. Mitään tuollaisia suunnitelmia ei ole. Tämä on itse asiassa ensimmäinen kerta, kun kuulen tuollaisen ajatuksen.

Mitä pitäisi tapahtua, jotta kirkollisvero muuttuisi sellaiseksi, että sen maksaminen päättyisi kirkosta eroamiseen?
    Lainsäädäntöhankkeet voivat käynnistyä monilla tavoilla. Yksi tapa on kansanedustajan tekemä lakialoite. Tai jos asia nousisi kansalaiskeskusteluun, niin valtiovarainministeriö ja verohallinto voisivat selvittää, mihin suuntaan lainsäädäntöä pitäisi kehittää. Saamme muutosehdotuksia myös erilaisilta järjestöiltä.

Tuomas Kokko

Kerro Ylioppilaslehdelle maailman virheistä ja lähetä sähköpostia: posti@ylioppilaslehti.fi